Posted on Aug 29, 2011 in Blog, Blogger | 4 comments

Pentru bloggeri şi utilizatorii de Social Media, atât cât mă pricep…

Am ceva vreme de când îmi pierd destul de multe ore prin online-ul ăsta. Şi ştiu că despre asta au scris mulţi. Şi o să mai scriem mulţi. Dar într-un final, poate, nu va mai fi nevoie. Poate vom învăţa cu toţii că munca trebuie răsplătită. Si nu, nu mă refer la bani. Mă refer la altceva.

M-am apucat să scriu acest articol pentru că în urmă cu câteva zile, cam în aceeaşi zi, s-au adunat câteva chestii. Mai întâi, Sorin Tudor publica un articol despre Bunele practici în blogosferă, în care, mai apoi, s-a dovedit a fi o mică eroare. La scurt timp, Denisa da un tweet la care eu am dat RT. Iarăşi, la scurt timp, dar la foarte scurt timp (foarte scurt timp însemnând câteva minute), Mircea Meşter da pe twitter următoarea.

Aşa cum spuneam, la Sorin s-a rezolvat problema. Cu Mircea am discutat, mi-a spus că informaţia i-a fost dată de către Sebastian Toma, colegul lui de redacţie, şi sincer, nu pot să nu-l cred. Acum nu ştiu dacă Sebastian a văzut informaţia la mine sau la Denisa. Nu mai contează…

Alt episod. Era Duminică, ziua în care eu reuşesc să îmi arunc ochiul pe bloguri. Şi cum dimineaţa, la prima oră, deschid 4 bloguri, printre care şi cel al lui Cabral, văd articolul, las tot şi mă apuc de scris. Pun sursă, tot ce trebuie. Public. În câteva ore, apare şi articolul pe Realitatea. Vedeţi ceva oarecum asemănător la mine în paragraful 2 şi în articolul celor de la Realitatea?!

Ideea e în felul următor. Sorin s-a înşelat. Eu m-am înşelat în ceea ce-l priveşte pe Mircea. Dar aceste lucruri se întâmplă în fiecare zi, sau aproape în fiecare zi. Oare de ce? Oare de ce nu ştim să preţuim munca unui om? Oare de ce nu învăţăm să facem acest lucru? Poate unii nu ştiu ce înseamnă Sursă. Poate unii nu ştiu ce înseamnă RT. Poate unii nu ştiu ce înseamnă online. Poate unii nu ştiu ce înseamnă blogging. Poate unii nu ştiu ce înseamnă Social Media. Nu-i supărare. Google va sta la dispoziţie.

Dar, învăţaţi câteva lucruri elementare şi de bun simţ. Când scrieţi un articol, dacă-l copiaţi integral (deşi nu se face), puneţi sursa. Când scrieţi un articol, dacă v-aţi inspirat de undeva, puneţi sursa. Dacă vedeţi ceva pe Facebook, daţi un share omului, şi nu puneţi content-ul de parcă sunteţi de la “CNN, MSNBC, etc”. Dacă vedeţi că vreun “onliner” a dat ceva pe twitter, daţi RT şi nu daţi ştirea de parcă aţi descoperit-o singuri.

Fraţilor, nu e nicio ruşine să faceţi asta. Indiferent că sunteţi A-listeri, M-listeri sau Z-listeri, nu vă cad oo-le, nu va scade din popularitate, nu intraţi în top 10 Alexa, nu puneţi mai mult pe masă, nu vi se îngraşă conturile, nu scade dolarul, nici euro, nici francul elveţian, nu găsiţi frigiderul plin acasă, nu vă faceţi plinul moaca la benzinărie. Şi ghici ce?! Soarele va răsări tot dimineaţa, va apune seara, anul va avea tot 365 zile (pentru moment), tot 12 luni, fiecare lună tot atâtea zile, ziua tot 24 de ore, iar voi, teoretic, vă veţi împărţi ziua aşa: 8 ore repaus, 8 ore somn şi 8 ore muncă.

Atunci, învăţaţi să munciţi

Sursa Foto4 Responses to “Pentru bloggeri şi utilizatorii de Social Media, atât cât mă pricep…”

  1. Piticu21 says:

    dar stiu ca tii in tine mult …

    tu vrei sa-mi aduc acum aminte ce am facut in martie?

Leave a Reply