Că doar nu-s Mafalda

Folosim foarte des expresia “că doar nu-s Mafalda“, nu? Totuşi, cine e Mafalda? Săpând pe net am descoperit următoarele: Mafalda este un personaj creat în 1962 de către Joaquin Salvador Lavado, cunoscut şi sub numele de Quino.

Este o fetiţă de 6 ani, care iubeşte Beatles, clătitele, democraţia şi drepturile omului. URĂŞTE supa şi este un copil rebel, profund preocupat de umanitate si pacea in lume. Se comporta ca orice copil de vârsta ei, dar cu un ochi iscoditor asupra lumii şi vieţii. Ea pune părinţilor întrebări inocente si dezarmante, întrebări la care este dificil, uneori chiar imposibil să i se răspundă. De aceea, de cele mai multe ori, Mafalda îşi da singură răspunsurile. Şi ghici ce? Mai întotdeauna răspunsurile ei se dovedesc a fi un deget pe rană. Deci cum ar fi, Mafalda, in inocenţa ei, le ştie pe toate.

Tot pe net am mai găsit ca Mafalda ar fi, ipotetic vorbind, un fel de Mama Omida care ghiceşte viitorul, dar pot baga mana-n foc?

Ca doar nu-s Mafalda… 😀

Sursă Foto

This entry was posted in Expresii Româneşti and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Că doar nu-s Mafalda

  1. Semanticus says:

    Buna Sorin,
    mai sunt dou aspecte care trebuie aprofundate:
    -De ce Mafalda este asa populara de a ajuns si in America de sud? Adica societati traditionale unde baietii sunt pe primul plan.
    -Cum a ajuns expresia in Romania anilor 70 ? Ma rog, spanioli mai erau prin Romania, cei de extrema stanga, ca primisera chiar azil politic de la Ceasca, dar intrebarea persista.
    Iti atasez 2 linkuri, adica asta si asta
    Cred ca la origini insemna copil invatat, precoce :)
    Pur speculativ, se pare ca anumite studii istorice identifica expresia ca fiind legata de cele mai importante elemente de legatura dintre noi si Spania, adica imparatul Traian si arhitectul sau Apolodor.
    A ramas vestita cearta dintre cei doi, cand constructia podului a ajuns pe malul romanesc, pentru ca se confruntau cu o problema. Ce se construia ziua, disparea noaptea. Se fura ca’n codru de pe santier. 😉
    – Cand e gata podul ? Apolodor, intreba Traian.
    – Inaltimea Ta, nu stiu, ca nu sunt Mafalda!

    Din codrii seculari, rasuna, ironic un ecou: Nu stiu! ca nu sunt Mafalada!

  2. Mafalda a fost fiica lui Robert Guiscard de Hateville şi Sichelgaita de Salerno. Învăţătura ezoterică pe care ar fi dobîndit-o Mafalda i-ar fi dat chiar şi puteri de previziune aproape infailibile. După ce cucerea oraşul Salerno, Guiscard de Hauteville reorganiza şcoala superioră din Salerno cu ajutorul tunisianului Constantin Africanul ce studiase medicina la Universitatea din Bagdad şi magia la şcoala de ezoterism din Babilon. Constantin Africanul a fost şi secretarul personal al lui Robert Guiscard. În care calitate a predat lecţii de ezoterism şi divinaţie copiilor ducelui de Apuglia. Cel mai mare dintre acei copii, viitorul personaj feminin Mafalda Prezicătoarea, a prins ceva din învăţătura de la Vavilon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *