Comments on: Că doar nu-s Mafalda http://soringrumazescu.ro/arhiva/expresii-romanesti/2010/12/19/ca-doar-nu-s-mafalda/ "de la lume adunate şi-napoi la lume date" Tue, 16 Feb 2016 16:11:47 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.4.2 By: Titus Filipas http://soringrumazescu.ro/arhiva/expresii-romanesti/2010/12/19/ca-doar-nu-s-mafalda/#comment-9 Fri, 21 Oct 2011 05:32:18 +0000 http://expresiiromanesti.wordpress.com/?p=31#comment-9 Mafalda a fost fiica lui Robert Guiscard de Hateville şi Sichelgaita de Salerno. Învăţătura ezoterică pe care ar fi dobîndit-o Mafalda i-ar fi dat chiar şi puteri de previziune aproape infailibile. După ce cucerea oraşul Salerno, Guiscard de Hauteville reorganiza şcoala superioră din Salerno cu ajutorul tunisianului Constantin Africanul ce studiase medicina la Universitatea din Bagdad şi magia la şcoala de ezoterism din Babilon. Constantin Africanul a fost şi secretarul personal al lui Robert Guiscard. În care calitate a predat lecţii de ezoterism şi divinaţie copiilor ducelui de Apuglia. Cel mai mare dintre acei copii, viitorul personaj feminin Mafalda Prezicătoarea, a prins ceva din învăţătura de la Vavilon.

]]>
By: Semanticus http://soringrumazescu.ro/arhiva/expresii-romanesti/2010/12/19/ca-doar-nu-s-mafalda/#comment-8 Mon, 20 Dec 2010 17:26:00 +0000 http://expresiiromanesti.wordpress.com/?p=31#comment-8 Buna Sorin,
mai sunt dou aspecte care trebuie aprofundate:
-De ce Mafalda este asa populara de a ajuns si in America de sud? Adica societati traditionale unde baietii sunt pe primul plan.
-Cum a ajuns expresia in Romania anilor 70 ? Ma rog, spanioli mai erau prin Romania, cei de extrema stanga, ca primisera chiar azil politic de la Ceasca, dar intrebarea persista.
Iti atasez 2 linkuri, adica asta si asta
Cred ca la origini insemna copil invatat, precoce :)
Pur speculativ, se pare ca anumite studii istorice identifica expresia ca fiind legata de cele mai importante elemente de legatura dintre noi si Spania, adica imparatul Traian si arhitectul sau Apolodor.
A ramas vestita cearta dintre cei doi, cand constructia podului a ajuns pe malul romanesc, pentru ca se confruntau cu o problema. Ce se construia ziua, disparea noaptea. Se fura ca’n codru de pe santier. 😉
– Cand e gata podul ? Apolodor, intreba Traian.
– Inaltimea Ta, nu stiu, ca nu sunt Mafalda!

Din codrii seculari, rasuna, ironic un ecou: Nu stiu! ca nu sunt Mafalada!

]]>