Ai viaţa lui Berilă

Aţi auzit până acum de expresia Viaţa lui Berilă? Dar de „faci armată cât Berilă”. De prima, probabil da. De cea de a doua, mai puţin, mai ales că acum, armata nu mai este obligatorie.

Deşi ştiu exact la ce se referă expresiile, încă nu mi-e clar care e numele adevărat al omului: Andrei Berilă, sau Iancu Berilă? Un lucru e sigur: Berilă a fost criminal în serie. Se pare că Andrei Berilă apare în mai multe texte jurnalistice şi poliţieneşti, în vreme ce Iancu Berilă, are ceva poveşti mult mai clare. Cel din urmă ar fi unul dintre cei mai sângeroşi asasini ai României, omul acţionând în timpul celui de al doilea Război Mondial, victimele sale fiind în special brutari.

Berilă era un tip cu o statură impresionantă, cu o expresie a feţei care te cam speria, iar numărul de victime la care a ajuns, se presupune a fi de 20. Comisarul Eugen Alimănescu este cel care a reuşit să-l prindă pentru a doua oară pe Iancu Berilă, asta după ce în prima fază fusese arestat şi condamnat la muncă silnică pe viaţă. Aşa cum spuneam, în 1947 comisarul îl găseşte pe Berilă angajat ca ucenic brutar undeva lângă Slatina. De această dată Berilă nu mai scăpa şi moare în ocnă, în urma muncilor grele la care fusese supus în detenţie.

Cum s-ar putea traduce expresia Ai viaţa lui Berilă? Depinde de context. În esenţă, determina o perioadă foarte lungă de timp. Fie că munceşti mult, fie că îţi ia foarte mult timp să faci ceva, ai viaţa lu’ Berilă. Dacă ar fi să ne îndreptăm şi către partea comică, dacă nu te înţelegi cu soacra şi nu prea ai ce comenta, ai viaţa lu’ Berilă. Dacă nu te înţelegi cu şeful şi te temi să-ţi spui punctul de vedere, ai viaţa lu’ Berilă. Şi dacă soţul/soţia te ţine sub papuc, frăţioare, sora mea, bagi armată cât Berilă. :)

Sursa foto

This entry was posted in Expresii Româneşti and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ai viaţa lui Berilă

  1. Mihai says:

    Salutare, si eu am fost intrigat de expresia asta in armata si am vrut sa aflu provenienta ei. Expresia pe care am auzit-o in armata era: “baga ca Berila” si nu “cat Berila”. Ce mi se pare interesant este faptul ca, dupa cum ai scris si tu in articol, expresia are o conotatie de empatie desi compara subiectul ei cu un criminal in serie.

  2. Nicu Cohen says:

    Si eu am auzit expresia cind eram in inchisoare la Popa Sapca prin ’85 ..expresia era ..o sa faci pirnaie ca Berila ! ..cica era detinutul care ar fi stat cel mai mult in “petenciar ” ,formula dragalasa a celor cu pedepse grele ,in Romania . In armata a fost adusa de cei catre trecusera prin inchisoare inainte de satisfacerea stagiului militar…era o expresie care desi era zisa sarcastic glumet aducea groaza .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *