A spăla putina

Nu, omul nostru din imagine nu spală putina, spală nişte farfurii într-o putinică. Dar mai întâi să spun ce înseamnă putina, pentru că nu toată lumea ştie. Putina e un fel de butoiaş, numai că nu este închis, are forma unui trunchi de con şi, cel mai des, este folosită pentru a păstra brânza sau murăturile.

Numai că, în cazul expresiei noastre, a spăla putina nu se referă la spălatul efectiv al vasului. A spăla putina înseamnă a fugi pe furiş, a pleca repede din faţa unei situaţii neplăcute, a pleca de undeva în mare grabă, a părăsi un loc fără să fii observat. Întrebarea mea e de unde vine expresia… Pentru că n-am nici cea mai vagă idee.

Oare asta să fie explicaţia? Adică, e clar… atunci când o putinică nu e spălată cum trebuie, prinde un miros destul de rău. Şi când treaba pute, e momentul s-o ştergi cât mai repede, nu? :)

Sursa Foto

This entry was posted in Expresii Româneşti and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>