A da sfoară-n ţară

indian-smoke-sms

Amicul Ioan T. Morar (amic online pentru moment 🙂 ) „mă trage de atenţie” într-un mesaj şi-mi aduce aminte de expresia „a da sfoară-n ţară”. Chiar uitasem de ea. Și bine a făcut că mi-a adus aminte. Ei bine, în cazul acestei expresii avem câteva mici probleme pe care o să încerc să vi le explic mai jos.

Expresia corectă nu e a da sfoară-n ţară, ci a da șfară-n ţară. Sau sfară. Exact cum s-a întâmplat cu expresia a drege busuiocul, cea corectă fiind a drege cu busuiocul. La fel cum nu sunt de acord cu expresia a obţine ceva moca, din punctul meu de vedere corect fiind a obţine ceva moaca, sau de-a moaca. Dar voi reveni legat de ultimul subiect.

Până atunci să vedem ce e cu sfoara şi șfara. Aşa cum spuneam, corect este șfară. Șfară, dacă e să ne luăm după DEX (şi au dreptate) este cuvântul vechi folosit pentru fum, cuvânt pe care, cel puţin noi în Moldova, încă-l mai folosim spunând „Doamne… ce şfărăraie ai putut să faci”. Semnalele cu fum erau folosite din vechi timpuri pentru a semnaliza ceva. Ştim cu toţii că le foloseau pe vremuri indienii, ştim cu toţii că, mai târziu, au fost folosite şi de tătuca Ştefan cel Mare.

Numai că, între timp, expresia s-a transformat din „a da șfară-n țară” în „a da sfoară-n ţară”. Nu mai contează… S-a transformat, asta e. Oricum, concluzia e următoarea: SMS-ul pe care noi astăzi îl trimitem doar apăsând câteva taste, pe vremuri era trimis prin intermediul șfării, al fumului, omu’ de pe dealul/muntele vecin îl vedea, făcea şi el un foc, trimitea mai departe “SMS-ul” şi tot aşa, până ajungea mesajul la cine trebuie… 🙂

Sursa Foto

This entry was posted in Expresii, Expresii Româneşti and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to A da sfoară-n ţară

 1. Undeva langa Salciua era Huda lui Papar. Paparul era o capetenie sau zeitate dacica. Pestera inainte vreme se chema Pestera lui Zamolxes.

  A venit olteanul ala, banul de pe toti banii de azi, Mihai Viteazul, si a zis:

  Cuum? Huda cui? Aaa, a lui Papara poate.
  Ce papara va dau eu voua, cu grofii vostri cu tot.

  Si uite-asa am ramas noi cu Huda lui Papara in loc de Huda lui Papar.
  De la un oltean raios care, culmea, a mai si mierlit-o 25 de kilometri mai incolo, in Campia Turzii.

  Apropos, papara in Ardeal, #sestie, este de fapt omleta din “Sud”.

  • Sorin Grumazescu says:

   În primă fază voiam să iau ce ai spus în comentariu cu copy/paste și să scriu un articol. Că tot e la modă în zilele noastre… Numai că n-aș fi uitat să pun un link către tine. N-aveam cum să uit! 🙂 Dar n-am putut! Nu m-a lăsat inima să nu muncesc nițel, să nu caut și eu explicații despre epresie. Oricum, stai fără grijă, un lucru e clar: link-ul cu sursa n-o să-l uit când scriu articolul! 🙂

   Mulțumesc, Doru!

 2. Pingback: De pe unde se mai “inspiră” Digi24… | Sorin Grumazescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.