Posted on Aug 24, 2011 in Diverse | 8 comments

Voi folosiţi antivirus? Cu licenţă?

Cu mulţi ani în urmă, undeva în cretacic, mi-am cumpărat primul computer. De fapt, l-am primit cadou. Mi-am instalat un Windows 98. Fără licenţă, evident. Am început să-mi instalez şi multe jocuri. Fără licenţă, evident. Am ajuns la concluzia că am nevoie de tot felul de documente şi tot felul de tabele. Mi-am instalat Office. Fără licenţă, evident. Am descoperit internetul. Am descoperit Google. Am început să caut tot felul de chestii pe net. Şi uite-aşa au apărut problemele. PC-ul meu a început să-mi facă probleme. Viruşi, tot felul de site-uri care se deschideau singure, fără ca eu să fac nimic, programe care îmi cereau acceptul să se instaleze, fără ca eu să fi click-uit vreun fişier cu vreo denumire de genul fişier.exe.

Am început să citesc şi am aflat că există nişte “programe” care poartă denumirea de “antiviruşi”. Am săpat, am săpat şi am început să găsesc programele care-mi ofereau protecţie împotriva viruşilor. Şi am început să-mi instalez astfel de programe. Nu le dau numele pentru că nu are nici cea mai mică importantă. Ideea e că, tot ce am încercat şi am instalat, erau, evident, fără licenţă.

Problemele continuau, site-urile mi se deschideau singure, diversele programe mi se instalau singure. Mesaje de eroare? Tot felul. Că erau de la Windows, că erau de la Office, că erau de la jocuri, nu mai conta. Am schimbat sistemul de operare. Am schimbat “antiviruşi”. Am schimbat tot ce vreţi voi. Totul, evident, fără licenţă. Nimic. Nu s-a schimbat nimic. Totul mergea foarte prost. Aveam tot felul de viruşi care fie îmi încetineau sistemul, fie mi-l blocau. Ba chiar am ajuns până acolo încât PC-ul meu se închidea. Şi dacă sunt printre voi care să-şi aducă aminte, aveam şi un virus care-mi restarta sistemul, mesajul fiind “System will restart în 60 seconds”.

A fost pentru prima dată când am început să-mi spun „ok…ceva nu e bine! Cu ce aş putea să încep?!” Primul lucru la care m-am gândit a fost „trebuie să-mi iau un antivirus, dar CU LICENŢĂ”. Îmi imaginam că astfel de programe sunt foarte scumpe. Şi aşa era. La acea vreme unele erau foarte scumpe. M-am dus la nişte amici care aveau un magazin şi care se ocupă de aşa ceva. Aveau mai multe produse care se potriveau cererii mele, însă mi-au recomandat un produs BitDefender. A fost pentru prima oară când auzeam de „firma” asta, iar produsul recomandat de ei nu era foarte scump. L-am cumpărat, am venit acasă, l-am instalat, am început să scanez, soft-ul mi-a găsit „milioane” de viruşi, mi-a făcut curat, iar sistemul meu a început să lucreze cu totul altfel. Mult, dar mult mai bine.

Atunci am înţeles cam care e treaba cu licenţele şi că toate, dar TOATE soft-urile instalate pe un PC trebuie să fie cu LICENŢĂ. Şi dacă, să presupunem, mai foloseşti şi mici programele free, cel puţin sistemul de operare şi antivirusul, trebuie obligatoriu să fie cu licenţă.

Nu ştiu cât a trecut de atunci… Să fie 6-7 ani?! De atunci folosesc BitDefender. E soft-ul pe care-l folosesc şi acasă pe două laptop-uri, dar şi la serviciu, pe vreo 45 de computere. Şi am trecut cam prin toate produsele lor, de la început, până astăzi, când folosesc BitDefender Total Security 2011. Nu am avut niciodată probleme. Nu mi s-au mai deschis site-uri, nu mi s-au mai instalat programe de capul lor, nu mi-au mai apărut vreodată mesaje de eroare, nu mi s-a mai restartat calculatorul. Nicăieri. Nici acasă, nici la serviciu.

Ştiu. I-am lăudat. Atunci hai să-i şi critic. Zilele trecute am avut o problemă. Blogul unui amic (şi omul care se ocupă de administrarea blogurilor mele) nu mi se mai deschidea. Mesajul care venea din partea BitDefender era „Această pagină web a fost blocată de Protecția în timp real a modulului Antivirus al BitDefender. Pagina web blocată de BitDefender conținea obiecte care erau fie infectate, fie suspectate de a fi infectate cu un virus. Sistemul dvs NU a fost infectat.” Mi s-a părut ciudat pentru că ştiam 99% că blogul amicului nu are nicio problemă. Am intrat frumos pe pagina de contact şi le-am dat celor de la BitDefender un mail în care le explicam toată problema. A trecut o zi şi nu am primit răspuns. Sincer, m-am cam aprins, pentru că ştiam că o astfel de companie ar trebui să aibă măcar un mesaj de replay automat, în care să te anunţe că au primit mail-ul şi că vor reveni cu un răspuns cât de curând. Atunci le-am lăsat un mesaj pe Twitter. Pentru că trebuie să ştiţi că băieţii sunt „conectaţi” şi în Social Media. Şi mă refer la Twitter şi Facebook.

Ştiţi cât a durat până am primit răspuns? Câteva minute. În câteva minute, pe Twitter, omul care se ocupă de cont m-a întrebat ce s-a întâmplat şi mi-a spus că trimite problemele mele către departamentul Suport Tehnic. Ştiţi cât a durat până să pot accesa blogul amicului, pentru că, într-adevăr, nu avea nicio problemă? Nici măcar o oră. Totul a fost rezolvat în cel mai scurt timp.

Cam asta-i. Singurul lucru pe care vreau să-l mai spun e că, dacă nu folosiţi un antivirus cu licenţă, ar fi timpul s-o faceţi. Nu spun să veniţi la BitDefender. Alegeţi ce vreţi. Însă uitaţi-vă şi aici la ce oferă ei, preţurile pe care le practică, reducerile pe care le fac atunci când e vorba de achiziţionarea de software pentru mai multe PC-uri. Şi, cel mai important, atunci când aveţi o problemă, o să vă răspundă cât de repede se poate. Chiar şi în câteva minute. 🙂

Sursa Foto8 Responses to “Voi folosiţi antivirus? Cu licenţă?”

 1. ma sincer…chiar da! l-am primit cadou din germania acu’ 1 an 🙂

 2. Robintel says:

  Chiar azi mi-am reînnoit licenţa la ei: 101 lei, 1 computer, 1 an. Ieftin, âinând cont că de cinci ani de zile n+am mai avut nicio problemă semnificativă.

 3. Cosmin says:

  Acum ceva zile ne intreba pe facebook Alexandru Negrea ce fel de articole sponsorizate de pe bloguri ne nemultumesc. Raspunsul meu e simplu.Genu asta.Nu am nimic cu produsul, chiar il folosesc, dar articolul mi s-a parut foarte sec si fortat. E doar o parere

 4. […] Manafu. De ce mai scriu și eu un articol pe astă temă? Pentru că zilele trecute am primit un comentariu la unul dintre articolele mele. Și încă nu-s […]

 5. Cosmin says:

  Asta e fraza: “Alegeţi ce vreţi. Însă uitaţi-vă şi aici la ce oferă ei, preţurile pe care le practică, reducerile pe care le fac atunci când e vorba de achiziţionarea de software pentru mai multe PC-uri.“ Eu cred ca noi, cei care iti urmarim blogul, daca am fi avut nevoie de un antivirus, am fi fost macar curiosi sa verificam produsul recomandat de tine fara ca tu sa intaresti mesajul. Sa ai o zi buna

Leave a Reply