Posted on Dec 6, 2012 in Vacante | 2 comments

De vizitat în Barcelona – Ziua 4

Am ajuns şi la ziua 4 în Barcelona. Zi pentru care am rezervat doar două obiective. De ce doar două? Pentru că ambele necesită timp pentru a le descoperi şi necesită timp pentru a ajunge la ele, în special dacă alegeţi să faceţi Barcelona pe jos aşa cum am făcut noi. Iar cele două obiective sunt Sagrada Familia şi Parc Guell. Ambele pline de istorie, de frumos, până la urmă, ambele pline de mister, de necunoscut… 🙂

Sagrada Familia. Ştiţi care este senzaţia atunci când ajungi pentru prima oară lângă Sagrada Familia (cel puţin din punctul meu de vedere)? Mergi pe străduţele din Barcelona, vezi oameni, vezi magazine, vezi tot ce vrei, auzi tot ce vrei. Şi nu vezi nimic din Sagrada. Nici măcar un turn. Te apropii… Şi printre clădiri se zăreşte… Puţin pentru început, dar începi să realizezi ce înseamnă Sagrada Familia. Mărimea ei… Şi ajungi… Ei bine, pentru câteva minute nu respiri, nu clipeşti, nu auzi nimic, nu vezi nimic altceva… Doar catedrala… Deşi în jurul tău sunt sute de oameni… Oameni care fac poze, care se plimba, care stau la rând pentru a vizita. Este deosebită, îţi spui… Este ceva… Şi poate printre puţinele lucruri care-ţi vin în minte în acel moment sunt cuvintele spuse de Elies Rogent, directorul şcolii de arhitectură din Barcelona (Escola Tecnica Superior d’Arquitectura) absolvite de către Gaudi: “Cine ştie dacă am dat diploma unui nebun, sau unui geniu… Timpul o va spune…”

Construcţia a început pe 19 Martie 1882, primul architect fiind Francisco de Paula del Villar. Se pare că Francisco de Paula del Villar şi Gaudi nu s-au înţeles complet în ceea ce priveşte stilul neogotic început de primul, şi la fix un an, pe 18 Martie 1883, Gaudi preia complet proiectul şi începe să-şi lase amprenta pe Sagrada Familia. Pe scurt, 18 turnuri. 12 dintre acestea reprezintă cei 12 apostoli, 4 sunt “rezervate” pentru cei 4 evanghelişti, unul pentru Fecioară Maria, iar cel mai înalt este al lui Iisus Hristos. Deşi vă avea o înălţime de 170 de metri, nu va fi cel mai înalt punct al Barcelonei, acesta fiind reprezentat de Montjuic. De ce? Pentru simplul fapt că Gaudi a considerat că lucrarea sa nu poate să o depăşească pe cea a lui Dumnezeu. 🙂

Deşi nu ştie nimeni când va fi gata, până acum au fost date tot felul de termene, poate cel mai interesant fiind anul 2026, la 100 de ani de la moartea lui Gaudi. Şi una din principalele probleme în ceea ce priveşte finalizarea construcţiei este constituită şi de finanţare. Pentru că totul se face fără bani de la guvern, mai exact cu bani veniţi din donaţii private şi din încasările venite din vânzarea biletelor de intrare.

Nu ştiu ce să vă spun mai mult… Vă las să descoperiţi singuri Sagrada Familia atunci când veţi ajunge la Barcelona. Vă las imediat şi cu pozele, dar şi cu un filmuleţ. 🙂

Parc Guell. O să spuneţi că nu-s tocmai normal… Şi o să vă spun de ce. Până nu am ajuns în Barcelona, până nu am ajuns aici, nu am văzut nicio fotografie cu Parc Guell. Nici măcar una. Niciun fragment, nicio bucăţică, niciun fragment de poză. Nimic! Singurul lucru pe care-l văzusem în ceea ce privește imaginea Parc Guell este un magnet de frigider pe care-l primisem de la o amică. În rest, nimic… Ştiam multe lucruri, ştiam ce este Parc Guell, însă totul din citit şi din povestite. Şi de ce nu am vrut să văd măcar o fotografie? Pentru simplul fapt că voiam să-l descopăr singur… Şi voiam să văd dacă tot ce se spune despre el e adevărat.

Ei bine, e adevărat. Am avut aceeaşi senzaţie asemănătoare cu cea când am ajuns în fata catedralei Sagrada Familia. N-am respirat, n-am clipit, n-am scos un cuvânt pentru câteva minute bune. Doar am privit şi am încercat să-mi umplu sufletul de bucurie. Pentru că este un loc extrem de frumos. Ştiţi cum? Aş putea spune că dacă ajungeţi la Barcelona pentru 2 zile, nu ştiţi ce să vizitaţi mai repede şi nu aveţi foarte mult timp la dispoziţie, sunt două lucruri care nu trebuie ratate… Ba nu… 3… Sagrada Familia, Parc Guell şi Parc de la Ciutadella.

Parc Guell aparţine tot lui Gaudi. Ciudat, nu? Guell… Gaudi… Nu prea e clar, aşa-i? Ei bine, da. Este opera lui Gaudi, însă acesta a preferat să păstreze numele celui care a fost Eusebi Guell, un industriaş bogat al acelei vremi. Guell avea de gând să facă aici o zonă rezidenţială, cu proprietăţi de lux pentru cei care îşi permiteau (financiar) să fugă de zgomotul oraşului. Din nefericire, doar două construcţii au fost terminate, în una dintre ele locuind chiar Gaudi. Din fericire, Gaudi şi-a lăsat amprenta aşa cum a ştiut el pe acest parc.

Mergeţi să-l vedeţi. O să descoperiți tot felul lucruri interesante… De la arhitectură, la copaci, la păsări, la liniște și până la muzică… Da… credeţi sau nu, e posibil să vă placă, e posibil să nu vă placă. Deşi sunt convins că o să vă placă. De ce spun asta? Un singur exemplu vă dau. Cândva, cu câteva zeci de ani în urmă, se povesteşte că Gaudi şi Guell stăteau de vorbă. Moment în care Gaudi îi spune lui Guell “Câteodată cred că suntem singurii cărora le place această arhitectură.”. Ce i-a răspuns Guell? “Nu-mi place arhitectura ta! Dar o respect!”. 🙂2 Responses to “De vizitat în Barcelona – Ziua 4”

 1. Alexa says:

  Buna,

  Am citit cu mare interes postarile despre zilele 1-4, dar din pacate nu gasesc continuarea.
  Ma poti ajuta cu zilele 5-8?
  Multumesc anticipat.

  • Alexa, din 8 zile, două au fost cu drumul, deci n-aș putea scrie mare lucru. Iar zilele 5-6 au fost zile de cumpărat suveniruri, de căscat gura și de aprofundat La Rambla, Placa Catalunya și alte mici străduțe pe care le văzusem și care ne-au plăcut foarte mult. 🙂

Leave a Reply