Posted on Oct 26, 2008 in Diverse, Vacante | 0 comments

De vizitat in Creta – Part 1

Sa incepem cu cateva mici detalii. Creta este o insula de aproximativ 260 km lungime, iar cea mai lata parte a ei are vreo 60 km. Am vrut sa mentionez asta pentru cei care vor merge acolo, vor dori sa inchirieze o masina si vor sa calculeze cam cate zile le-ar trebui pentru a vizita tot ce-si propun.
In general, la orice hotel veti sta, sunteti foarte aproape de Heraklion sau chiar in Heraklion. Asta inseamna ca sunteti undeva aproape de mijlocul partii de nord a insulei. Daca ma intrebati pe mine, eu am inchiriat masina pentru 2 zile. Si este destul, credeti-ma. In prima zi am parcurs partea de est a insulei, iar in cea de a doua zi, partea vestica. Si daca nu am fi avut peripetiile de care va spuneam si pe care o sa vi le povestesc in cel mai mic detaliu intr-un alt post (in care o sa va mai spun si cat e de inchiriat masina, cat costa benzina etc), am fi vazut chiar toata insula.

Bun. Sa incepem cu inceputul.
Tot ce e de vizitat in Creta se poate face in 3, maxim 4 zile. Dar 3 e destul. In prima zi se poate vizita Heraklion-ul si aici va sfatuiesc sa nu va duceti singuri, ci sa cumparati excursia de la ghid, pentru ca o sa mergeti si la Knossos, unde daca nu aveti pe cineva care sa va vorbeasca si sa va spuna totul despre palat, nu prea are rost. Dupa ce ati vizitat Palatul din Knossos, o sa mergeti intr-un scurt tur al Heraklion-ului, unde merita vazuta Fantana lui Morosini, Fortareata Venetiana (Koulse) si daca aveti timp, Muzeul Arheologic Heraklion.

Palatul din Knossos

Knossos este pe langa altele, cel mai mare sit arheologic ce dateaza din epoca bronzului. Palatul a fost proiectat de catre Dedal (Daedalus) pentru Minos, regele Cretei, palat ce cuprinde si renumitul Labirint din Knossos, unde Minos l-ar fi inchis pe Minotaur. Ariadna, una din fiicele lui Minos, s-a indragostit de Tezeu, care venise sa-l ucida pe Minotaur. Dupa ce Tezeu l-a omorat pe Minotaur, a fugit impreuna cu Ariadna, ajutati fiind de catre Dedal. Pentru gestul pe care l-a facut, Minos l-a inchis in labirint pe Dedal impreuna cu fiul sau Icar. Dedal a construit aripi din ceara si pene cu ajutorul carora au reusit sa fuga din palat, dar Icar, fermecat de zbor si de inaltimi, s-a ridicat prea sus, ceara a inceput sa se topeasca din cauza caldurii soarelui, aripile i s-au dezlipit si a cazut in Marea Egee.
De fapt acest labirint nu este un labirint in sensul pe care cu totii il stim din DEX. Palatul Knossos avea nu mai putin de 1.200 de camere, care formau un labirint. Cu cat incercai sa gasesti o iesire din palat, cu atat te afundai mai mult in sutele de coridoare. Palatul a fost construit intre 1700-1400 i.e.n. si a fost descoperit de catre arheologul britanic Sir Arthur Evans, sapaturile incepand in anul 1900.

Fantana lui Morosini

Cu un design asemanator stilului din Piata San Marco din Venetia, Fantana lui Morosini a fost construita in 1628 de catre venetieni, iar numele i-a fost dat dupa numele guvernatorului venetian din acea periada. A fost ridicata in cinstea unei alte constructii impresionate, facute tot de catre venetieni, care au reusit sa aduca apa potabila in Heraklion, de pe muntele Youktas, care se afla la o distanta de 15 km. Impresionant pentru acea perioada, nu?

Fortareata Venetiana (Koules) sau Portul Venetian sau Venetian Fortress Koules (pentru ca o s-o gasiti scrisa in toate felurile posibile.

Numele original al fortaretei era “Roca al Mare” si a fost construita de catre venetieni. A fost distrusa in cutremurul din 1303 si a fost reconstruita intre 1523 si 1540. In timpul ocupatiei otomane a servit drept inchisoare pentru prizonieri, in temnitile respective murind multi revolutionari din acele vremuri. In afara faptului ca a fost folosita ca inchisoare, fortareata a fost construita si drept dig portuar.
Este construita din roci masive si are doua etaje. Parterul avea un plafon arcuit care avea luminatoare mari. In cladire erau 26 de camere de oaspeti, folosite ca si resedinta pentru castellan, capitani sau diversi oficiali din acea vreme, iar la etaj exista o sala mica de teatru.

Atat pentru azi. Mai multe fotografii din prima zi puteti sa vedeti aici.

Nici un articol similar.



No Responses to “De vizitat in Creta – Part 1”

  1. [...] vizitat in Creta – Part 2 Dupa Part 1 in care v-am vorbit despre Palatul din Knossos, Fantana lui Morosini si Fortareata Venetia, astazi [...]

  2. [...] vizitat in Creta – Part 3 Dupa ce ati vazut Part 1 si Part 2, a venit timpul si pentru cea de a treia zi, care a fost una mai scurta si nu pentru ca [...]

Leave a Reply

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.