Scroafa-i moartă-n coteţ

Că tot a fost Crăciunul şi sfârşitul de an, Semanticus a propus expresia asta.

Râdem noi, râdem, dar scroafa-i moartă-n coteţ. Sau în păpuşoi. Nu ştiu de unde vine expresia asta. Am săpat pe net, dar n-am găsit nimic. Oricum, o folosim atunci când vrem să subliniem că ne hăhăim prea mult şi ar fi cazul să ne oprim. Şi pentru cine nu ştie, „hăhăim” vine de la „a ne râde” 😀 iar „păpuşoi” înseamnă „porumb”.

Idei? Păreri? 🙂

Sursa Foto

This entry was posted in Expresii Româneşti and tagged , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Scroafa-i moartă-n coteţ

  1. Todo says:

    Se poate folosi cand ne bucuram prea tare in momentele nepotrivite…un fel de momente jenante…sau cand avem o paguba dar nu ne dam seama de ea…?

  2. dan g says:

    io zic că de la nevestele puturoase !

  3. Todo says:

    e posibil sa fi fost vreo intamplare de genul asta, cineva sa se fi exprimat asa, viul grai a ajutat si sa ajunga sa fie folosita de mai mult…asa ca se poate sa nu gasesti exact de la cine a pornit expresia, in caz ca e asa si e veche…

  4. Claudiu says:

    Există şi o continuare: ” Scroafa-i moartă-n coteţ…şi şade si cu curu-n uşă” :)) care descrie perfect multe din situaţiile întâlnite pe plaiurile mioritice.

  5. mihai says:

    salutare

    astazi eram pe o cafea discutand niste probleme si inevitabil am inceput hahaiala. si replica mea este “razi tu razi Harap Alb….”. Un coleg a agaugat: dar scroafa e moarta in cotet.
    Am inceput sa caut originea expresiei si am dat numai de blogul asta (informatie relevanta pentru expresie).

    tind sa cred ca in primul rand trebuie sa realizam importanta scroafei. scroafa/porcul era unul dintre posesiile foarte importante ale omului de la tara. reprezenta, pe langa varza murata si ceva cartofi principala sursa de hrana a familiei pana la venirea primaverii. De aici si tragedia faptului ca scroafa ar putea fi moarta. Tind sa cred ca o dadeau oamenii pe petrecere si scroafa murise asa ca si au dat seama ca e groasa treaba, trebuie sa se opreasca si sa rezolve problema scroafei.

    Sau, gandesc eu, oamenii au taiat porcul si cum este obiceiul au inceput sa bea un paharel… si nevestele or fi spus: beti voi beti dar scroafa e moarta in cotet. Aceeasi situatie a dus la reactii asemanatoare si asa s a impamantenit expresia.

    ceea ce am scris sunt doar presupuneri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.