A o mierli

Sau a muri. Aşa e cunoscută la noi expresia a o mierli.

Căutând zilele trecute să văd despre ce e vorba, am găsit un fel de explicaţie. Conform acesteia, mierlele sunt nişte păsări foarte sensibile la zgomote. Atunci când se sperie (şi o fac foarte des), îşi pierd direcţia de zbor şi se lovesc de clădiri sau între ele.

Oare de aici să vină şi vorba noastră? Oricum, DEX-ul ne spune ce și cum, dar eu aş fi fost curios dacă într-adevăr explicaţia găsită de mine e şi cea adevărată.

Aveţi alte păreri?

Later edit: Un banc simpatic scris de Dan pe Twitter: – Bunicule, tu ştii să faci ca mierla? – Nu, nu cred. Dar de ce? – Tati a zis c-o să fim bogaţi când ai s-o mierleşti. 😆

Sursa Foto

This entry was posted in Expresii Româneşti and tagged , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to A o mierli

  1. Adrian says:

    mierla a mierlit

  2. Sorin says:

    Am gasit aici, in comentarii, ca mierla ar fi fost pasarea despre care dacii credeau ca ridica sufletul mortului la cer, si de aici ar veni si expresia.

  3. Sorin says:

    Citez din comentariul in care am gasit explicatia:
    “Enciclopedia Dacica”: “Mierla era pasărea morţii, atât la daci, cât şi la etrusci, care o menţionează în Liber Lintaeus ca fiind cea care ridică sufletul mortului la cer. Rolul funerar al mierlei la daci se deduce din verbul “a o mierli”, cu înţelesul de a muri.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.