Ai boala lui Calache

Una dintre expresiile la care mi-ar prinde bine puţin ajutor. În sensul că nu găsesc de unde ar veni. Nu e clar cine e Calache. Nu e clar care e prenumele lui. Sau asta e prenumele? Şi, până la urmă, de ce doar Calache a avut boala asta…

Din câte îmi dau seama, în cazul în care Calache a avut vreo boală, a fost destul de gravă. Că altfel nu înţeleg de ce lumea ar folosi expresia. Pe net am găsit doar că boala ar fi fost incurabilă, sau că ar fi fost epilepsie, sau că persoanele care suferă de boala asta sunt zăpăciţi, uituci, împrăştiaţi, trimiterile făcute fiind mai mult la mişto…

Deci mă ajutaţi? Păreri? Întrebăm rudele mai în vârstă, poate reuşim să vedem de unde vine expresia Ai boala lui Calache?

Sursa Foto

This entry was posted in Expresii Româneşti and tagged , , , . Bookmark the permalink.

22 Responses to Ai boala lui Calache

  1. Cinci5 says:

    Un inspector soseste la un spital de nebuni. Se duce cu directorul la primul etaj unde intra intr-o camera
    si gasesc un nebun care dadea dintr-o mana. Inspectoru zice:
    -Ce are acest pacient? iar directorul:
    -Boala lui Calache.
    La al doilea etaj gasesc unul care dadea dintr-un picior si suferea de aceeasi boala.
    La al treilea etaj vad unul care dadea din cap si-l invartea aiurea. Acela tot bola lui Calache avea.
    La al patulea etaj vad unul care dadea din maini si din picioare si din cap, la care inspectorul:
    -Acesta tot boala lui Calache are?
    Directorul: -Nu, acesta este Calache.

  2. eu stiam de boala lui Calache Chiorul…

    • Sorin Grumazescu says:

      Uite că nu ştiam de boala lui Calache Chiorul. Într-adevăr apare în căutările pe Google. Mulţumesc!

  3. Chipuc says:

    Am auzit de “boala” respectivă pe la începutul anilor 90: aşa obişnuiau să-şi diagnosticheze nişte ţigani care umblau cu motorul, calul care tragea utilajul.

    • Sorin Grumazescu says:

      Posibil… Tot în căutările mele mai gasisem spus de cineva că țiganii mai în vârstă se feresc a folosi expresia asta. De ce? Doar ei știu…

  4. Chipuc says:

    doar ce am gasit asta, poate ajuta. Nu e necesar sa publici comentariul!

  5. titzu says:

    este vorba de epilepsie (stiu de la bunica). Calache nu stiu insa cine este …

  6. Tica says:

    Asa il cheama pe un vecin de-al meu unu naidintot tigan si el din Rosiori de vede asta i porela sau cam asa ceva

  7. Simona says:

    Exista o boala misterioasa numita impropriu “boala lui Kalalachi”, si poate ca traducerea ar trebui sa fie mai degraba sindromul Kalachi, dupa numele localitatii din nordul Kazakhstan-ului, o boala care se manifesta prin adormire subita timp de mai multe zile. Este deci un fel de “boala somnului”.
    Pt. cei care doresc sa se informeze ofer doar cateva link-uri: aici, aici, aici si aici.

    • Sorin Grumazescu says:

      Mulțumesc pentru comentariu, Simona! Chiar interesant ce am văzut în link-uri. Și de citit! 🙂

      • Rodica Vârgolici says:

        Salut Sorin, mie îmi place relatarea următoare despre Boala lui Calachi :Expresia “are boala lui Calache” defineşte dorinţa nedeclarată a cuiva de a mânca şi a bea pe săturate, dorinţa de distractie. Asta-i boala lui Calache. În accepţiunea adaptată timpurilor moderne, expresia “are boala lui Calache” ar putea desemna şi dorinţa cuiva de scurtă evadare, deconectare de la rutina şi disciplina impuse de munca zilnică, dorinţa de relaxare, dorinţa de a face altceva, chiar şi dorinţa de a mânca şi a bea ceva. (in argou: “i se pune pata” cuiva să facă altceva decât în mod obişnuit). …. https://istoriesinumismatica.wordpress.com/2016/08/25/poveste-despre-boala-lui-calache/

  8. Bako Daniel says:

    Daca ar exista vreo conexiune intre Kalachi, o localitate din Kazakhstan,și numele Calache ce ați spune?……De unde provin țiganii?….Nu provin ei cumva din Asia?….Atunci bătrânii lor știau deja de aceasta boala din vremuri antice.De ce ii sperie doar folosirea expresiei deja,s-ar putea găsi în acest articol.
    Ciudat este,ca aceasta boala a apărut relativ recent cel putin după ceea ce spun experții. De câte ori nu s-au înșelat oamenii de știința în privința diverselor teorii,în multe domenii,apărute de-a lungul istoriei?

    • Sorin Grumazescu says:

      Mulțumesc, Daniel! Exact ce spunea și Simona mai sus. 🙂 Problema e că, la fel cum spui și tu, primul caz de “boala lui Calachi” despre care spuneți voi a apărut în primăvara anului 2013. În Martie, mai exact. Eu știu expresia cu mult înainte de a apărea această boală.

      • Bako Daniel says:

        …tocmai acest fapt vroiam sa-l subliniez și anume,ca probabil,aceasta boala este mult mai veche decât credem noi,doar ca a apărut acum pe fundalul transmis de multitudinea de filme horror,documentare cu fenomene inexplicabile tip poltergeist,zombi,vampiri etc.Deci,in opinia mea,cred ca se încearcă pentru nu știu cata oara,sa se manipuleze subconștientul maselor cu știri care vor sa ne abata de la adevăratele probleme,deja vu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.