Ce soacră tare ai…

Voi aţi auzit vreodată expresia asta? Pentru că la noi, în Moldova, se foloseşte foarte des. Când? Atunci când te nimereşti să intri într-o cameră unde lumea stă la masă. Şi, inevitabil, cineva îţi va spune „ce soacră tare ai! Ai nimerit la fix!”

La fel de inevitabil, vei fi poftit la masă, pentru că aşa suntem noi, oamenii… Primitori. Însă, de unde vine expresia, nu prea ştiu. Deşi am căutat. Şi am căutat nu doar la noi, sperând că o să găsesc ceva şi în engleză. Dar nimic… N-am nici cea mai vagă idee de unde poate veni expresia Ce soacră tare ai şi ce ar insemna că ai soacra tare

Sunt convins că originile sunt destul de vechi, dar n-am reuşit să descopăr de unde şi de ce. De ce e soacra şi nu mama, dacă face referire doar la ginere sau şi la noră… Nu mă taie capul… Şi de aceea, dacă ştiţi ceva, v-aş ruga să mă ajutaţi cu un comentariu lăsat mai jos. 🙂

Sursa Foto

This entry was posted in Expresii Româneşti and tagged , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Ce soacră tare ai…

  1. Anca says:

    expresia se refera la sanatatea soacrei. adica este in putere si nu moare repede. nu scapi curand de ea…..glumeam ! de unde este expresia…..nu stiu. cred ca trebuie mers si intrebat printre tarani si nu in alte limbi.

    • Sorin Grumazescu says:

      Chiar dacă glumeai, nu sună rău ce spui 😆

      Sigur, ai dreptate… trebuie întrebaţi şi cei mai în varstă, dar asta nu înseamnă ca nu trebuie căutată expresia şi în alte limbi. Multe dintre expresiile pe care le folosim, pe care, de altfel, le gaseşti si aici pe blog, sunt preluate de la străini. Aminteşte-ţi doar de “Te-am prins cu mâţa-n sac”. 🙂

      • Radu P. says:

        Servus! Încerc o exlicație. La cei vechi „a mânca” înseamnă forță vitală, putere. La triburile de prin fundul Africii și azi șefii de trib suntr schimbați, dacă nu mănâncă bine și nu mai vrea femei, deci nu mai face sex. A fi soacra tare înseamnă deci a fi în putere. La mine, în Moldova, dacă ajungi într-o casă la sfârșitul mesei, nu se mai spune nimic despre soacră. Înseamnă că soacra e pe moarte.
        De ce soacra? De ce nu alt personaj? Greu de spus. Soacra în societatea țărănească tradițională e personaj negative. Amintiți-vă de „soacră, soacră, poamă acră” sau de soacra cu trei nurori a lui Ion Creangă. S-ar putea ca în această expresie să fie o ironie, o glumă, care ar însemna ca , din păcate, soacra ți-e tare, nu slabă. Poate. Mai sunt și alte expresii care spun exact invers decât afirmă, de exemplu se zice: „galben de gras”, dar, de fapt, cel galben și umflat este de obicei bolnav. E o ironie.

  2. Radu P. says:

    Scuze : „nu mai vor femei” și „nu mai fac sex”.

  3. calancia traian says:

    Explicatie logică
    Se stie ca a fi tare, inseamna a fi sanatos. Cand esti sanatos, poti manca orice, te poti deplasa, poti si munci daca nu esti lenes. După casatorie, până sa aibă propria locuita tinerii stateau la unul din părinti, care avea o casa mai mare. Se stie ca soacra nu era agreata nici de noră, nici de ginere și că nu se prea arunca la treabă, lăsându-i pe cei tineri s-o facă.Când era insă vorba de mâncare, când simțea că e mâncarea gata, se inființa și ea la masă – dacă era sanatoasă, sa se deplaseze și să poata mânca orice, deci dacă era TARE. A sosi undeva in timpul mesei, este asociat cu o soacra tare, care vine neinvitată la mâncare.

    • Sorin Grumazescu says:

      Da, Traian. Nu zici rău. Chiar poate fi o explicație plauzibilă. 🙂 Mulțumesc pentru comentariu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.