Hmmm… la grea incecare mă pune prietena Mădălina. Pentru că nu mi-e clar mai deloc de unde a apărut expresia a fugi mâncând pământul. Am săpat online-ul cât am putut, dar nu am găsit o explicaţie care să mă satisfacă pe deplin. Cu toate astea, am găsit ceva pe un site străin şi o să încerc eu o explicaţie a acestei expresii.
Vedeţi voi?! În general, când folosim expresia fuge mâncând pământul, ne gândim la un cal. Aşa spune şi DEX-ul. Ori fuge mâncând pământul, ori mănâncă pământul fugind. Bun, bun! Dar de ce ar mânca un cal pământ? Mai ales în timp ce fuge? Şi, în căutările mele am găsit exact ce vă spuneam: Why do horses eat dirt? Mi-era puţin neclar cuvântul dirt. Deoarece întotdeauna m-a dus cu gândul la mizerie. Numai că, uitându-mă în MACMILLAN (DEX-ul englezesc, dacă-mi este permisă „traducerea”), am observat că dirt înseamnă şi soil, adică pământ, sol, teren.
Păi sunt câteva motive pentru care un cal mănâncă pământ. Pentru că acesta conţine minerale de care calul are nevoie. Pentru că pământul conţine şi apă, dar şi sare, ambele ajutând la hidratare. Pentru că pământul conţine fibre de la frunze, scoarţă de copac şi de la tulpini. Şi pentru multe alte motive.
Ei bine, oare de ce face animăluţul toate aceste chestii? Oare nu cumva pentru a fi sănătos? Oare nu cumva, până la urmă, pentru a putea fugi şi mai repede (pentru că rămâne hidratat şi etc)? Nu ştiu… Eu cam aşa-mi explic expresia. Am dreptate? N-am dreptate? Aveţi altă explicaţie? Ajutaţi-mă cu un comentariu lăsat mai jos.
Cum spuneam, cred că e de la calul care aleargă atât de tare (cu gura deschisă din cauza zăbalei), încât pare că mănâncă pământul 😀
Vezi, Adrian?! De asta voiam să lași aici comentariul. Pentru că multe explicații par și chiar sunt bune. Trebuie să le vadă și cei care vor căuta expresia. 🙂