Articolul ăsta a plecat de la un comentariu lăsat de prietenul Doru Panaitescu la expresia A da sfoară-n ţară. Nu, nu e o expresie. Luați-o ca pe o corectură. Şi, pentru că nu sunt foarte multe de explicat, am luat comentariul lui şi vi-l arăt şi vouă, ca să ştiţi că e corect Huda lui Papar şi nu Huda lui Papară. Ce e „huda”? DEX-ul ne spune: o gaură, o spărtură, chiar ascunzătoare sau ocnă.
Iar pentru voi, cei pasionaţi de călătorii, să ştiţi că Huda lui Papar chiar există. O s-o găsiţi în judeţul Alba, pe teritoriul satului Sub Piatră, în comuna Sălciua, undeva în partea de nord-vest a Munţilor Trascăului. Este situată la 567 m altitudine şi este cea mai lungă peştera din aceşti munţi. Şi da, e destul de greu accesibilă, lucru care nu poate decât să mă bucure. 😀
Dar să trecem la ce spunea Doru:
„Undeva lângă Sălciua era Huda lui Papar. Paparul era o căpetenie sau zeitate dacică. Peştera înainte vreme se chema Peştera lui Zamolxes. A venit olteanul ăla, banul de pe toţi banii de azi, Mihai Viteazul, şi a zis: Cuum? Huda cui? Aaa, a lui Papară, poate… Ce papară vă dau eu vouă, cu grofii voştri cu tot.
Şi uite-aşa am rămas noi cu Huda lui Papară în loc de Huda lui Papar. De la un oltean râios care, culmea, a mai şi mierlit-o 25 de kilometri mai încolo, în Câmpia Turzii.
Apropos, papara în Ardeal, #sestie, este de fapt omleta din “Sud”.”
PS: Citiţi atent (dacă vă interesează) ce e scris pe Wikipedia. Acolo o să găsiţi, printre altele, și explicaţia dată de Doru, şi de unde vine (corect) cuvântul Papar. 🙂