Nu știu câți dintre voi au auzit expresia Ieftin ca braga. Bănuiesc că nu prea mulți, iar cei care au auzit-o au deja o anumită vârstă. Cei mai tineri sigur au auzit-o și ei, dar nu prea știu de unde ar putea veni, ce e braga și, până la urmă, de ce așa de ieftină.
Și s-o luăm metodic. Să vedem mai întâi ce e braga. Este o băutură răcoritoare, cu foarte, dar foarte puțin alcool și cu produse de fermentație acidă, o băutură apărută undeva în secolul X. Se obține (teoretic) prin fierberea meiului măcinat și apă, gustul este dulce-acrișor și, dacă mai aveți ocazia să beți pe undeva, o să observați că este tulbure (nu arată chiar bine). 🙂
Înainte de a trece la partea a doua a povestirii (și mă refer la una din rețetele de preparare) trebuie să vă mai spun că braga este și „locul” unde se dezvoltă diferite microorganisme. Și, o să râdeți, mare parte dintre aceste microorganisme este reprezentată de cele de tipul Escherichia coli și Sacharomyces, acestea asigurându-i o aromă mai pronunțată. 🙂 Bun, dar dacă este preparată corect și este depozitată la fel de corect și corespunzător, nu trebuie să vă faceți probleme în ceea ce privește siguranța din punct de vedere igienic.
Să trecem la modul de preparare. Ca ingrediente ar fi 1 kg de cereale (grâu, orz, porumb, secară) și 2 kg de mălai. Într-un vas se amestecă cerealele cu puțină apă, iar vasul se acoperă și se ține într-un loc unde este cald, tocmai pentru a grăbi încolțirea acestora. Apoi, se pun semințele la uscat, iar după uscare se macină printr-o râșniță sau mașină de tocat. Da, ați ghicit, tocmai ați obținut ceea ce se numește malț. 🙂
Malțul obținut se amestecă bine cu mălaiul, se pune într-o oală cu apă care fierbe, dar având grijă să nu fie foarte multă apă. Numai bun cât să obțineți o pastă consistentă din care puteți să faceți niște turtițe. Apoi, turtele astea le puneți la cuptor, le țineți până se rumenesc, iar după ce s-au răcit le rupeți și le așezați într-un vas, dar care să aibă și o cana de scurgere (da, canea), și turnați vreo 6 litri de apă fiartă. Le lăsați la fermnentat vreo 2-3 zile după care puneți un pahar la robinet și deschideți-l. Ce curge se numește bragă! 🙂
Ei, oameni dragi, vi se pare complicat ce v-am povestit? Vi se pare complicat să puneți niște cereale la încolțit, să le uscați, sa le amestecați cu mălaiul, să turnați niște apă fiartă peste ele și să vă faceți singuri bragă? Nu cred!
Și iată că ați înteles și singuri de unde vine expresia Ieftin ca braga. Tocmai de aici, din felul simplu prin care se poate prepara, dar din și prețul mic al ingredientelor de care avem nevoie pentru preparare. Și vă urez doar atât: să aveți parte în viață numai de lucruri bune și ieftine ca braga! 🙂