Posted on Sep 11, 2008 in Diverse | 6 comments

Nu mai pot cu pronumele personal, persoana a II-a singular.

Astazi ma uitam la televizor si pe cine vad? Pe domnul nostru prim ministru Calin Popescu Tariceanu. Si-mi aduc aminte, fara sa vreau, de o problema veche, problema care, cel putin pe mine, ma scoate din sanatate. Felul in care ni se adreseaza cei care ne conduc.
Adica, spre exemplu, astazi Tariceanu era intr-o vizita la Saucesti, Bacau, pentru a verifica lucrarile de reconstructie a caselor in zonele inundate. Nu ma intrebati cu cine discuta, ca n-as putea sa va spun, dar se adresa acelei persoane folosind exprimarea “…eu nu stiu de ce tu nu faci nu stiu ce…”, ceva de genul asta, in timp ce acea persoana i se adresa, dupa cum e firesc, cu apelativul “dumneavoastra”. Nu ca ar fi o mare problema, dar mi se pare frumos sa mi te adresezi macar la fel cum o fac si eu.
So…de ce ei (alesii nostri) trebuie sa ne trateze asa si noi sa fim atat de umili. Oare nu cumva ar trebui sa ne respectam unul pe celalalt? Oare nu cumva ar trebui sa fie invers? Oare nu cumva noi i-am ales pe ei? Oare nu cumva ei sunt in slujba noastra? Oare nu cumva ei ar trebui sa fie “servitorii” nostri si sa ne “serveasca” asa cum trebuie? Oare nu cumva cei ca Tariceanu au venit inainte de alegeri cu “spaga” (zahar, ulei, inclusiv bani) la noi pentru a fi alesi? Si daca au venit cu spaga, ce inseamna asta? Nu cumva inseamna ca (teoretic) suntem mai “tari” ca ei si de asta au venit cu spaguta? “Va rog sa ma alegeti, ca uite…va dau aia si aia…” Si as putea s-o tin cu “Nu cumva…?” pana dimineata.
Langa Tariceanu as mai putea sa-l asez pe domnul Basescu (de care imi aduc aminte ca vorbeste la fel) si pe multi multi altii.
Dar decat sa ii aliniem, cred ca mai bine am face slalom printre ei. Slalom Printre Cretini.
Nu pot sa nu le dedic alesilor nostri aceasta melodie. Daca te deranjeaza versurile, nu da click.



6 Responses to “Nu mai pot cu pronumele personal, persoana a II-a singular.”

  1. Da Tony, ai dreptate, dar odata ce eu ma adresez cuiva cu “dumneavostra”, astept acelasi lucru de la acea persoana. Mai ales atunci cand esti presedinte, prim ministru etc. Si mai ales cand stii ca esti filmat. Ce incerca sa dovedeasca? Ca e mai destept decat persoana cu care vorbeste? Adica…ma rahatule vezi ca eu sunt prim ministru, tu doar un amarat de director…
    Mie mi se pare ca e atitudine tipic romaneasca.

  2. Giuco says:

    Gred ca tine de niste reguli de comuicare, impuse de consilierii in comunicare ai demnitarilor. Nu sunt expert in domeniu, dar in momentul in care prim-ministrul ti se adresea cu TU, se considera ca se greaza o legatura personala la nivel subconstient. Deci pana la urma se urmareste stabilirea unei legaturi cu respectivul, si pe termen lung un potential votant pentru politician. Deci nu cred ca o fac intentionat.

    P.S.: am ajuns aici de la postul lui Cabral – Luna aniversara, back to you!

  3. Bine ai venit si te mai astept. 🙂
    Eu sunt convins ca o fac intentionat pentru a ne arata superioritatea. Si in momentul in care iei pe cineva mai trae, pentru ca te deranjeaza sau pentru ca nu a facut ceva, nu cred ca iti stabiliesti un potential votant. Din contra.
    Mai sus, Tony a pus un link. Citeste-l daca nu ai facot-o. O sa-ti placa. E scris de cineva care, zic eu, se pricepe.

  4. Ana-Maria says:

    ca paranteza, si eu am ajuns tot de pe blogul lui Cabral aici.
    personal sunt de acord cu tine, Sorin; in orice institutie publica, la facultate chiar si la magazin se eticheteaza cu proasta educatie cand cineva isi permite sa te ia la “tu”. hai sa ne confruntam cu orice alta tara europeana: Franta, Germania, Spania: lumea ti se adreseaza cu dvs. pentru ca asa e normal (in engleza nu ne putem lua de automaticul “you”), pentru ca vorba aia “nu ne tragem din aceleasi opinci”. mie mi se pare o forma de respect reciproc. si nu sunt de acord ca “se considera ca se creaza o legatura personala la nivel subconstient”, a vorbi cu dvs. sau cu tu nu declanseaza un gradient de “caldura omeneasca” intre interlocutori… daca toti incepem sa ne tutuim, o sa dispara din vocabular cuvinte precum “dumneavoastra” si formele verbale de politete. Un compromis, in ultima instanta, ar fi forma intermediara “dumneata”, in nici un caz “tu”.

  5. Da Ana Maria, o completare excelenta. Multumesc.
    Uite de asta mi-a placut, imi place si o sa-mi placa postul de radio BBC. La ei intotdeauna a fost “Domnul Basescu a facut…”, ” Domnul Tariceanu a dres…”. Pana cand si “Domnul Bush a iesit pe peluza….”, “domn” care ar fi putut fi doar “Bush”, ca nu cred eu ca sta sa asculte BBC Romania. Cu toate astea, ei au folosit apelativul respectiv. (cel putin de cate ori am ascultat eu. Pentru ei nu exista decat domni sau doamne. Bravo lor.

Leave a Reply