Posted on Nov 9, 2008 in Diverse, Vacante | 2 comments

De vizitat in Creta – Part 2

Dupa Part 1 in care v-am vorbit despre Palatul din Knossos, Fantana lui Morosini si Fortareata Venetia, astazi o sa mergem in partea estica a insulei unde principalele atractii si locuri care intr-adevar merita vazute sunt Platoul Lasithi (Lasithi Plateau), Pestera lui Zeus (Diktaion Antron), Portul Agios Nikolaos. O sa va arat si cateva fotografii din drumul catre Sitia si o sa va vorbesc si despre Padurea de Palmieri din apropierea localitatii Sitia.

Platoul Lasithi

dscf6797

Despre Platoul Lasithi nu pot sa va spun prea multe. Imaginile vorbesc de la sine. Totusi va pot spune ca este bine cunoscut pentru miile de mori albe de vant (aprox. 10.000 mori). Cu ajutorul acestora, cretanii isi irigau campiile. Desi sunt atat de multe, foarte putine din ele mai functioneaza in zilele noastre. Dupa cum va spuneam si mai sus, imaginile sunt impresionante si vorbesc de la sine.

Pestera lui Zeus (Diktaion Antron)

dscf6855

Conform mitologiei grecesti, Pestera lui Zeus (Diktaion Antron) este locul in care s-a nascut Zeus. Deoarece Uranus i-a prezis lui Cronos ca va pati la fel ca si el (va fi inlaturat de la putere de catre copii), acesta a hotarat sa scape de ei, numai ca felul in care ii inlatura era mult mai crunt decat a lui Uranus (care i-a inchis in pestera din Tartar). De fiecare data cand sotia sa Reea nastea, acesta ii cerea copilul si il inghitea pe loc. Asa s-a intamplat cu Hestia, Demetra, Hera, Hades si Poseidon. Reea a cerut ajutorul Gheei (intruchiparea pamantului) care a ascuns-o in Creta, intr-o pestera pe muntele Ida. Acolo l-a nascut Reea pe Zeus. Dupa ce l-a nascut a plecat repede acasa, unde a invelit un pietroi in scutece moi si i l-a dat lui Cronos ca fiind ultimul lor copil. Acesta l-a inghitit fara sa respire gandind ca a mai scapat de inca o primejdie. In acest loc se spune ca a trait si a crescut Zeus pana cand a venit momentul sa-l poata rasturna pe Cronos.
V-am scris oarecum pe scurt povestioara, pentru ca am gandit ca poate unii dintre voi nu o stiu. Oricum, drumul pana ajungeti la pestera este uimitor si o sa-l puteti vedea in fotografii. Se poate face pe jos (si va ia cam 15-20 de minute) sau cu magarusii. Drumul este destul de greu. Mie mi s-a parut obositor pe jos, dar nici nu as fi putut sa chinui vreun magarus pana sus. Chiar asa obositor, a meritat. Dupa oboseala de pe traseu, cand am intrat in grota (4€ intrare) am dat de alta belea. Grota este foarte adanca si pe masura ce cobori, se face din ce in ce mai frig si treptele devin din ce in ce mai ude. Iar eu fotografiam si filmam in acelasi timp. Oricum a meritat. Dupa coborarea de la grota, va puteti trage sufletul la una din cele 2-3 terase care exista acolo.

Agios Nikolaos

dscf6897

Agios Nikolaos este capitala Regiunii Lashiti si se afla la 66 km de Heraklion si 70 km de Sitia. Numele vine de la o biserica bizantina si inseamna “Sfantul Nicolae”. Principala atractie a orasului este Lacul Voulismeni, localizat in centru orasului si care are un diametru de 137 m si o adancime de 64 m. Se spune ca zeita Atena obisnuia sa se imbaieze in acest lac. Un alt obiectiv interesant de vizitat este Muzeul Arheologic, al doilea ca marime si ca exponate din Creta.
In rest privelisti uimitoare, cu apa minunata, cu barcute de diverse marimi acostate in port, terase, cu bucatarie greceasca, unde se poate manca foarte bine.

Padurea de Palmieri

dscf70081

Localitatea Vai este situate in cea mai estica parte a Cretei si este renumita pentru Padurea de Palmieri. Padurea se intinde pana la malul marii, iar peisajul este mirific. Eu m-am simtit ca intr-un episode din Lost, mai ales pentru ca noi am ajuns in jur de 7 seara. Pe plaja mai erau doar 4 oameni. Poate si din cauza orei si a cerului putin noros, fotografiile nu mi-au iesit foarte bine.
Este unica padure de palmieri Phoenix Theophrastii si de fapt este singura padure de palmieri din Europa. Padurea contine in jur de 5.000 de palmieri si se intinde pe 250 de hectare.
Unii spun ca padurea dateaza din perioada medievala si ca arabii ar fi plantat acesti palmieri atunci cand au cucerit Creta. Altii spun ca au fost plantati de piratii care se ascundeau pe insula.
Padurea a devenit populara odata ce generatia Hippie a inceput sa vina in Creta, in 1970. Prin 1980 padurea de la Vai devenise o zona oribila, murdara si de nerecunoscut. Din fericire plaja a fost curatata si acum este declarata zona protejata.
Padurea de Palmieri apartine acum Manastirii Toplou si este vizitata anual de mii de vizitatori. Se afla la aprox 25 de km de Sitia si este foarte bine semnalizata pe traseu din orice punct al Cretei ati veni.

Asta a fost a doua zi de vizita in Creta si prima zi in care am inchiriat masina. Pentru cei interesati, va pot spune ca noi am plecat pe la 11.00 din Kokkini Hani (am fi plecat mai devreme, dar am avut probleme cu cei de la inchirieri) si am ajuns la Padurea de Palmieri la 19.00. Inapoi in Kokkini Hani am ajuns in jurul orei 23.00 (asta dupa ce am ratat de 2 ori iesirea de pe autostrada catre oras, ratare care ne-a mai tinut 1 ora pe autostrada. Si asta o sa va povestesc in alt post.).

Mai multe fotografii din a doua zi puteti vedea aici.



2 Responses to “De vizitat in Creta – Part 2”

  1. ambasadoarea says:

    Foarte misto! Chiar nu stiam;)

    Grecia mi se pare superba. Locuitorii ei… nope, nu prea;)

  2. Aici ai dreptate. Asa mi s-a parut si mie. Destul de reci. Europeni….ce vrei?! 🙂 Stai aproape ca vine si Part 3. Si apoi, cea mai interesanta parte: peripetiile noastre acolo. 🙂

Leave a Reply