Posted on Nov 18, 2010 in Diverse | 0 comments

Despre profesionalism

Am fost rugat sa raspund la “leapsa” asta, asa ca, in primul rand, n-aveam cum sa refuz. Apoi, e o leapsa interesanta, in care trebuie sa scoatem la iveala profesionistii. Profesionistii pe care-i cunoastem, fie ca vorbim de cei din online, fie ca vorbim despre oamenii din viata reala. Oamenii care isi fac bine treaba, oameni care muncesc, oameni seriosi, oameni care de cele mai multe ori, din cauza muncii pe care o depun pentru a-si face treaba cat mai bine, nu realizeaza ca sunt profesionisti. La final poate doar zambesc, multumiti ca totul a iesit perfect si toti cei din jurul lor sunt multumiti.

Asadar,

1.Ce inseamna pentru tine sa fii profesionist in munca de zi cu zi?

Pare o intrebare grea. Dar nu e deloc grea. Exact asa cum scria si Chinezu in titlul articolului sau, ori suntem profesionisti, ori nu mai suntem. Din punctul meu de vedere, sunt doua elemente principale care definesc pana la urma profesionalismul: seriozitatea si munca. Atata timp cat esti serios si muncesti, intr-un final vei ajunge un profesionist. Sigur, profesionalismul nu este parte integranta din noi. Pana la urma, profesionalismul “se fura”. Indiferent de varsta pe care o ai, sigur cunosti oameni profesionisti. Ridica putin capul, fa ochii mari, uita-te bine la ei, uita-te ce au facut, ce fac, incearca sa “ghicesti” ce urmeaza sa faca, si incearca sa iei ce e mai bun analizand, pe cat iti este posibil, traseul facut de ei pana au ajuns la aceast nivel. Nu, nu-ti dau exemple de oameni foarte cunoscuti. Uita-te la toti, indiferent ca e instalator, dulgher, zidar, profesor, medic sau blogger cu notorietate. Nu conteaza. In toate domeniile exista oameni profesionisti. Incearca sa iei tot ce e mai bun de la fiecare. Ce fac eu pentru a fi profesionist? Pai inca nu sunt un profesionist. Mai am mult pana acolo. Si nu cred ca este o limita, o linie, o ultima treapta, unde sa spui “gata, sunt profesionist”. Totusi ce fac pentru a incerca sa fiu un profesionist? Absolut tot ce v-am spus mai sus. Sunt cat se poate de serios, muncesc, pun pasiune in tot ce fac, ma uit in jur, “fur” de la cei mai buni. Atat.

2.Da-mi un exemplu de situatie in care cineva s-a purtat ca un profesionist si ti-a starnit respectul sau admiratia.

Nimic mai simplu. Poate o sa fie printre voi persoane care vor spune ca exemplul meu nu e mare smecherie, dar pentru mine a insemnat mult si da, mi-a starnit admiratia si respectul pentru acea persoana. Cu ceva timp in urma am avut onoarea de a participa la How to Web. Acolo am cunoscut multe persoane demne de admirat si de mentionat. Mult prea multe pentru a le enumera in acest articol. Una insa, desi stiam ca e asa, m-a facut sa-mi spun „da, este un profesionist”. Se numeste Ana Bulgar. Multi din online stiu cine este, iar pentru ceilalti, este omul „din spatele” Petrom in online si unul dintre cei care s-au ocupat de proiectul Redescopera Romania, proiect initiat tot de Petrom. Pana atunci, nu ne vazusem niciodata. A venit spre mine si mi-a spus „Sorin, vreau sa-ti multumesc, sa te imbratisez si sa te pup pentru tot ajutorul pe care ni l-ai oferit in online atunci cand eram plecati #prinromania. Si sa stam putin de vorba”. Puteti sa spuneti ce vreti voi. Ca e chestie de PR, de marketing, de corporatie, tot ce vreti voi. Ei bine, mie mi s-a parut o chestie PROFESIONISTA si cred ca este unul din lucrurile pe care trebuie sa le faca un profesionist, daca vrea sa fie profesionist.

Multumesc Ana Bulgar! Multumesc, draga mea Ana, si felicitari inca o data pentru Redescopera Romania! Si cum vad ca n-ai mai scris de ceva vreme pe blog, te rog sa faci un efort si sa raspunzi si tu la cele doua intrebari. 🙂

Sursa Foto



No Responses to “Despre profesionalism”

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Bleau Alexandru, Loredana Pascal and Sorin Grumazescu, Portal HR. Portal HR said: RT @violetaloredana: RT @soringrumazescu: Despre profesionalism http://bit.ly/aDfpbu […]

Leave a Reply