Posted on Mar 18, 2016 in Evenimente, Oameni | 0 comments

Dor de Rost

dor_de_rost

Mi-era dor să scriu un articol care să aibă rost. Nu că până acum aș fi scris altfel, mai ales dacă ar fi să fac referire la Expresiile Românești. Dar articolul ăsta e altceva. Acum două zile am fost la lansarea unui album de fotografie și a unui film. Nimic interesant până aici, o să spuneți. Ei bine, nu-i chiar așa. Vreau să vă contrazic spunându-vă că două ore, cât a durat evenimentul, am avut senzația că m-am întors în copilărie. Și asta are rost. Două ore am avut în nas miros de mere și gutui, de pelin, de lemn proaspăt lucrat, de bucate făcute de bunicii mei, de iarbă proaspăt cosită… Și asta are rost! Pentru că mi-e dor de toate astea! De asta are rost!

E și un vinovat pentru toate astea. Da, îl fac vinovat, dar îi mulțumesc atât de mult pentru că ne-a făcut să venim până la Iași. Se numește Răzvan Voiculescu și este cel care, alături de alții, rostuiește. Mie așa mi-a plăcut să-i spun, el spunându-mi că, mai degrabă, îi caută pe cei care o mai fac. 🙂

Ce face, mai exact? Caută oameni pe care nu-i vedeți zilnic pe stradă. Caută oameni frumoși, oameni care par că nu mai există, oameni care încă mai aduc frumosul în suflete, care cu degetele lor (sau nu, dar asta o să înțelegeți doar dacă veți merge la lansări, să-i vedeți filmulețele sau să-i cumpărați cartea) fac lucruri minunate. Oameni cărora le e dor de rost. Sau nouă ne e?!

Pentru că așa se numește ultima carte lansată de Răzvan Voiculescu: Dor de ROST. Două cuvinte care, așa cum spunea la lansare profesorul George Bondor, sunt atât de simple, dar atât de pline de context. Dor de ROST este (din punctul meu de vedere) ceea ce așteptam de ceva vreme. Este „locul” în care Răzvan a reușit să adune câtiva oameni păstrători de rost. Pe care trebuie să-i vedeți, fie că vorbim despre cartea lui, fie că mergeți în drumurile voastre până la fiecare acasă să le bateți la poartă. Răzvan spunea că o să rămâneți suprinși de cât de bine veți fi primiți. Și mai spunea ceva, și o să-mi permit să-l citez: “în Dor de Rost veți descoperi oameni care în toată viața lor nu au trecut mai departe de cateva sate aflate în împrejurimile lor.”.

Nu știu ce ar mai fi de spus… Vă las mai jos cu un filmuleț rupt din Dor de ROST, film în care îl vedeți pe fierarul Gheorghe Timiraș (preferatul meu), dar și cu câteva imagini “furate” de la Răzvan Voiculescu, imagini cu Tanti Aurica, țesătoarea, sau Nicolae Rotaru, sculptorul, sau Bogdan Barzu, făuritorul de măști.

A, și ar mai fi ceva! Mulțumim, Răzvan! Mulțumim pentru ceea ce faci! Și ție, și celor care te ajută, și, nu în ultimul rând, celor pe care îi cauți. Păstrătorilor de Rost. Pentru că, vezi tu?! Uneori, ne e Dor… 🙂Leave a Reply