Posted on Nov 23, 2008 in Diverse, Vacante | 4 comments

De vizitat in Creta – Part 3

Dupa ce ati vazut Part 1 si Part 2, a venit timpul si pentru cea de a treia zi, care a fost una mai scurta si nu pentru ca asa am vrut noi, ci pentru ca ne-a fost stricata de firma de inchirieri masini. Va povestesc asta in alt post.

Am plecat din Kokkini Hani undeva in jurul orei 8.30 si ne-am indreptat in partea vestica a Cretei. Urmatoarele opriri ar fi trebuit sa fie Moni Palianis, Rethimno, Kourna Lake, Chania si apoi Elafonisi. Totul s-a redus la Moni Palianis, Rethimno (unde stiu si cate pietre sunt pe unele stradute, sau unde este sediul Politiei, cati oameni lucreaza acolo, care este media de varsta etc) si Kourna Lake.

Moni Palianis

dscf7053
Manastirea Moni Palianis nu este una obisnuita. Este o manastire de maicute, unde fiecare dintre ele isi castiga viata de zi cu zi din vanzarea diverselor obiecte lucrate manual. Este mentionata pentru prima data la inceputul perioadei bizantine. In 1821 a fost distrusa de catre turci, iar maicutele au fost masacrate. Pe 24 Septembrie este un fel de hram al bisericii, o sarbatoare numita Panagia de Myrtidiotisa (Fecioara din Myrtle). Se spune ca dupa masacru, icoana ei ar fi fost gasita langa tulpina unui mirt (copacul de mirt) de langa cel mai sudic perete al manastirii. Se presupune ca acest copac are mai mult de 1.000 de ani si ca numele lui ar fi Agia Myrtia sau Holy Myrtle.
La intrare este si o capela care pe noi ne-a indus putin in eroare, deoarece pe ea scrie Agios Nectarios adica Sfantul Nectarie. Inca nu am deslusit ce e cu acea capela si daca Sfantul Nectarie are sau nu vreo legatura cu aceasta manastire, dar mai “sapam”.

Rethimno
Aici nu am facut nici o fotografie, deoarece eram prea nervosi si prea ingrijorati ca sa mai avem timp de fotografii. Rethimno este denumita capitala intelectuala a Cretei si este plina de cladiri foarte vechi ce au, oarecum, un aer venetian. Partea veche a orasului e plina de stradute inguste, case de arhitectura venetiana sau otomana, moschei si bisericute. Tot aici o sa mai puteti vedea si o alta fortareata venetiana ce dateaza din secolul XIV si care a fost construita pentru a apara portul de diversii atacatori de la acea vreme.

Kourna Lake

dscf71533
Kourna Lake sau Lacul Broastelor Testoase, este un loc care chiar trebuie vazut, deoarece este situat intr-o zona extrem de frumoasa. Este unul din cele doua lacuri cu apa dulce ale Cretei si are aprox 160.000 de metri patrati. Este inconjurat de munti, iar specialistii spun ca flora si fauna in aceasta parte a Cretei este una impresionanta. Cu siguranta locul este de vazut cand e soare afara, dar nici daca sunt nori nu e de dat la o parte. Noi am prins o ceata deasa care cadea peste el si privelistea era uimitoare. Ne-am plimbat si cu hidrobicicleta, am si filmat cu zoom-ul cat mai in adancuri, am facut fotografii, (ochean sau binoclu ne mai lipsea) si broaste testoase tot n-am vazut :). Cica erau ascunse. Asa ca, daca cineva, vreodata, cumva, reuseste sa faca macar o fotografie cu broastele testoase de la Kourna Lake, sa-mi trimita si mie una.

Mai multe fotografii aici.

Cam astea au fost cele 3 zile de vizita in Creta, cu bune, cu rele, cu nervisori, cu bucuria ca totusi ramai cu ceva dupa ce vezi Creta. Cum sa va spun…nu e un loc in care m-as intoarce in fiecare concediu, dar a meritat toti banii.



4 Responses to “De vizitat in Creta – Part 3”

  1. anna cozz says:

    am citit articolele tale si sunt chiar bune.mi-a placut asta cu testoasele la lacul Kourna,nici nu sa vada cineva testoase acolo pentru ca nu sunt.mai sus la Argiroupoli e mai frumos .sunt niste rauri care sunt un pic mai frumos amenajate ,niste restaurante unde se manaca bine..traiesc de 12 ani in creta si daca vrei sa vezi cu adevarat testoase si foarte multe trebuie sa mergi la Preveli,,un rau,cam scurt e adevarat ce vine din munti ,se varsa in mare si e plin de pesti si testoase.cand am fost eu era foarte curat .daca pot o sa-ti pun si o poza aici.un alt loc unde nu ati fost trimisi e Gramvousa .un alt loc e la pestera Agio Iannis din satul Marathokefala unde se spun ca acolo se refugiau candva femeile si copiii de cotropitori turci,un credincios numit iannis a trebuit sa duca un mesaj ,era vara i-a fost sete si s-a rugat la dumnezeu sa-i dea putina apa sa poata duce mesajul unde trebuia.a incrustat cu cutitul o piatra in pestera de unde a inceput sa curga apa.se poate si vedea piatra si chiar curge pe acolo apa .se pare ca nu pot sa-ti incarc poze aici.despre oameni de aici sa sti ca sunt cu mult mai ospitalieri cu grecii lor,foarte nationalisti ,infumurati si plini de ei.si de cele mai multe ori preturile sunt mult mai mari pentru cel ce nu vorbeste greceste .asa sunt ei.in comparatie cu romani insa sunt mai uniti si mai sufletisti cu cel ce e la necaz.

  2. perle grotesti says:

    Am citit pe indelete toate informatiile despre Creta, devreme ce imi place sa stiu tot inainte de ajunge acolo:). Au fost de folos. Partea cu peripetiile cred ca e unica la fiecare turist, nu se pot repeta nici copia, ori ti se intampla ceva, ori nu. E bine de luat, totusi, aminte. Ne vom petrece concediul in septembrie in Creta. E a doua oara cand mergem in Grecia, dar nu ultima, deci suntem familiarizati cu tara, cat de cat, desi am fost pe cont propriu, cu transport propriu, ne-am organizat cum am vrut noi. Cred ca va fi bine!

  3. @perle grotesti, vacanta frumoasa si sa va intoarceti sanatosi. 🙂

  4. cristina says:

    e suuper merita de vazut

Leave a Reply