Posted on Jan 25, 2009 in Vacante | 5 comments

A doua zi de peripetii in Creta

Dupa prima zi in care totul a pornit cu stangul, a venit a doua zi, care de altfel a inceput minunat, dar s-a dovedit a nu fi asa putin mai tarziu. De aceasta data ne-am trezit cu gandul ca vom pleca imediat dupa masa sa colindam partea vestica a Cretei si asa a si fost. Rezervor cam jumatate plin, mancati, bauti (la cafea ma refer), totul era ok. Directia noastra, dupa cum v-am spus si in De vizitat in Creta – Part 3, era Moni Palianis, Rethymno, Kourna Lake, Chania si apoi Elafonisi.

Pe drum am zis ca are trebui sa facem plinul, ca sa nu patim cine stie ce istorie. Prima statie de alimentare in drumul nostru era inchisa. Nu-i nimic, am zis, mergem sa vizitam Moni Palianis si dupa aia rezolvam problema in drum spre Rethymno. Am vizitat manastirea si ne-am continuat drumul.

Cautam totusi o benzinarie si deja eram foarte aproape de Rethymno. Din mers vedeam ba ca unele erau inchise, ba unele aveau popici din aia de nu poti trece de ei ca sa intri. Gandul nostru era ca isi alimenteaza tancurile ei si de asta sunt inchise. In sfarsitt una care era si deschisa, si fara popici. Intru, ma asez la pompa, in fata mea fiind deja o masina. Proprietarul nu mai venea asa ca m-am dus inauntru sa vad ce e. Intreb tipa de la casa care imi spune ca nu este benzina. Intreb cat mai dureaza si imi spune ca nu stie. Ies, plecam mai departe. Iar inchisa, iar popici si tot asa.

Am uitat sa va spun ca, intr-adevar peste tot, in toate benzinariile si pe toate pompele erau lipite niste hartii pe care scria ceva. Si cum mama nu m-a nascut in Grecia si nici eu n-am invatat limba, nu intelegeam nimic. Bun. Ajungem la alta benzinarie deschisa. Deja eram foarte aproape de Rethymno. Aceleasi hartii lipite si pistolul de la pompa era legat cu o sfoara. Intru. “Buna ziua, buna ziua. Aveti benzina? N-avem benzina. Pana cand? Nu se stie.” Si atunci am “revelatia” vietii mele. “Nu cumva sunteti in greva? Ba da. Toate benzinariile din Creta? Noooooooo TOATE BENZINARIILE DIN GRECIA.”

Am ametit instant. Deja facusem aproximativ 90 km pana la Rethymno, plus distanta pana la Moni Palianis, in total vreo 130-150 km. Sub nici o forma nu ne ajungea benzina pentru a veni inapoi in Kokkini Hani, sau ajungeam la limita, dar nu-mi permiteam sa risc si sa ramanem undeva pe autostrada.

Incerc sa ma calmez, ne gandeam ca suntem foarte aproape de un oras, bani aveam la noi. In caz de ceva, ramaneam acolo peste noapte. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa o sun pe Florina(ghidul de la Bestcomtur). Imi raspunde fata prompt. “Florina, stiai ca nu este benzina azi in Creta? Stiai ca sunt in greva? “ Si aici e faza care m-a deranjat foarte mult. Foarte senina mi-a raspuns ca stia. “Si de ce nu ne-ai sunat sa ne spui si noua? Sa facem si noi plinul cu o zi inainte, ca sa nu avem probleme? Nu m-am gandit” a fost raspunul ei.

Bine. Nu te-ai gandit. Nici o problema. Acum facem asa. Intereseaza-te la care din benzinariile din apropierea localitatii Rethymno gasesc benzina. (pentru ca de la tipa din ultima benzinarie am inteles totusi ca ar mai fi cateva care au benzina). Imi spune ca se intereseaza si ma suna inapoi. Ora era aproximativ 1pm. S-a facut ceasul 3 si cum nu m-ati sunat nici unul din voi, nici Florina nu m-a sunat. Intre timp noi am intrat in oras, ne-am parcat si am inceput sa bantuim. Si unde te poti duce cand esti in concediu si ai o problema? La politie. Intreb pe cineva unde este sediul politie si imi arata spunand: Ce aveti azi frate de toti intrebati unde e politia? Aveam sa aflu acolo.

Ajung, sediul de politie era ceva asemanator cu ale noastre, afara toate masinile de politie parcate, iar politistii, care erau la cafea, care stateau de vorba. Intreb in stanga si in dreapta daca e vreun vorbitor de engleza. Nimic. Ma ia unul, ma baga inauntru si ma duce la o tipa care vorbea engleza. Ii spun cine sunt, de unde vin si incotro ma indrept. Nu ma lasa sa termin si zice “Nu-mi spune. Ai ramas fara benzina si nu ai cum sa ajungi inapoi in localitatea unde esti cazat.” Deci, oameni buni, nu eram primul care m-am dus la ei pentru asa ceva. Imi spune ca nu are cum sa ma ajute, nici ei nu au benzina, dovada fiind masinile lor care stateau afara, ca firma care mi-a inchiriat masina sau ghidul nostru trebuia sa ma informeze cu o zi inainte, pentru ca totul a fost mediatizat.

Plec. Ceasul era 3 dupa cum va spuneam mai sus. O sun pe Florina din nou. Imi raspunde si imi zice ca nu gaseste nimic si ca sa las masina acolo, in Rethymno, sa luam autobuzul si sa ne intoarcem in Kokkini Hani. Atunci mi se pune rau pata si ii spun: “ Nu Florina. Iti spun eu care sunt posibilitatile.
1.Imi trimiti masina, cu plinul facut, pentru a-mi putea continua excursia.
2.Imi trimiti masina, care imi aduce benzina nu stiu in ce. In bidoane, in pungi, in pumni, in pipeta in ce vrei tu, pentru a-mi putea continua excursia.
3.Ma intorc cu autobuzul in Kokkini Hani, tu sau firma de inchirieri imi decontati drumul pana la hotel, imi aduceti masina la hotel si ramane la mine si maine pentru ca eu am platit ziua respectiva si nu m-am folosit de ea(de masina). Cum ajunge masina la mine din Rethymno? Nu ma intereseaza. E problema voastra.
4.Ma intorc cu autobuzul si tu sau firma de inchirieri imi decontati drumul si-mi dati si banii inapoi pentru ziua in care eu nu m-am folosit de masina.”

Imi spune ca vede ce poate rezolva si ma suna ea. Intre timp m-am interesat la ce ora e autobuzul, cat costa si toate alea. Noi am lasat masina parcata foarte aproape de o benzinarie. Am discutat cu baietii de acolo si mi-au explicat ca nu e vina lor ca nu este benzina si ca ar fi a transportatorilor. Am incercat sa le dau ceva pentru ca eram sigur ca au benzina. Nu puteau ramane pe zero. Mi-au spus ca nu au deloc. Daca vreau motorina imi dau cata doresc, dar benzina nu au. Aflu ca patronatul lor se afla in discutii cu guvernul pentru a le indeplini cererile si tot felul de chestii de genul asta si ca pana la ora 5 se rezolva problemele.

Bineinteles, Florin nu m-a sunat. O sun tot eu si-mi spune acelasi lucru pe care mi l-au spus si baietii de la benzinarie, dar imi mai spune ca la vreo 10 km de Rethymno ar fi primit la una din statii benzina. Imi da o localitate formata din doua nume. Intreb si la benzinaria noastra si imi spun acelasi lucru(ca ar fi benzina). Risc si plec.

Pe drum intreb pe cineva daca sunt pe drumul bun catre localitatea respectiva. Tipul imi spune ca nu se poate. Localitatea de care spun eu nu exista. Adica ori una, ori cealalta. Ceva de genul “Unde e Baia Mare? Nu exista Baia Mare. Ori Baia, ori Mare.” Alta belea acum. Mi s-a ridicat sangele la cap. O sun din nou si surpriza: telefon inchis. Foarte tare. Ii explic omului pe care l-am oprit ce vreau si imi zice ca e adevarat si ca localitatea se numeste blablabla (un singur nume). Ajung acolo. ERA BENZINA. Coada deja se forma. Fac plinul si plecam. Ce am mai vazut in acea zi stiti deja din povestirile vechi.

Asta-i. Cu asta am terminat cu Creta. Pentru cei care vor citi de acum incolo si mai vor amanunte, pot sa ma intrebe fara nici o problema. Ce ciudat totusi…in Egipt, unde te astepti la tot felul de peripetii tinand cont de ce se intampla in acea zona, nu ni s-a intamplat mai nimic (cu exceptia zilei cand am crezut ca suntem rapiti) si aici, intr-o tara Europeana, patesti tot felul de chestii.



5 Responses to “A doua zi de peripetii in Creta”

  1. silviu says:

    bine ca ai re venit intreg…dar ma asteptam macar sa isi ceara scuze la sfirdit…sau sa iti ofere un discount …sau chiar sa iti restituie o parte din bani…nu mai zic de nervi si timpul pierdut ..si de ce nu stresul…sa nu uitam tu nu erai acolo trimis de firma…sau ceva…erai in vacanta si nu trebuia sa ai nici un sters…trebuie sa te bucuri si sa vizitezi…nu sa calculezi cita benzina mai ai…daca iti ajunge…cit consuma masina, si prostii de astea…
    oricum bine ca nu au fost mai grave…acuma cred ca te buseste risul cind iti aduci aminte 🙂

  2. Cei de la Bestcomtur si-au cerut scuze. Nimic de zis. Si intr-adevar, acum rad cand ma gandesc. 🙂

  3. Aida says:

    buna…peste cateva zile plec in creta….ma interesam de o firma care inchiriaza masini si am dat peste peripetiile tale…..si culmea ghida este tot Florina (deci nu e bine sa iau de bun nimic din ce spune ea, sau mai bine zis din ce recomanda ea).
    imi poti recomanda o firma ok pt a inchiria masini? si care ar fi pretul maxim pe care ar tebui sa il platesc?
    mi-ar prinde bine si ceva recomandari…indiferent ca este vorba de mancare, locuri de vizitat…etc
    multumesc…

  4. @Aida, deci sa inteleg ca pleci cu Bestcomtur. Florina este o tipa de treaba, iar cu exceptia celor doua situatii(ziua cand au intarziat sa-mi aduca masina si ziua cu benzina), nu am avut probleme cu ea. De fapt nici nu prea ne-am vazut, deoarece cu exceptia primei zile, cand am fost la Knossos, in resul zilelor am fost ori singuri, ori am ramas la plaja.
    Nu pot sa-ti recomand o anume firma de inchirieri. E posibil sa gasesti 1-2 chiar in holul hotelului. La noi asa era si abia dupa aceea m-am gandit ca daca cei din conducerea hotelului i-au lasat in hotel pentru a putea inchiria, trebuie sa fie seriosi. Si indiferent de localitatea in care e hotelul, firmele de inchirieri sunt din 5 in 5 metri. Ce e intr-adevar conteaza, este sa fii foarte atenta daca masina pe care o inchiriezi are asigurare completa (un fel de full Casco la noi). Dar in general, mai toate firmele au astfel de masini, deoarece nu-si permit sa se joace.
    Apoi, masinile care merita inchiriate sunt in numar de doua (asta in cazul in care nu va dau banii afara din casa). Mai exact Hyundai Atos, cea pe care ai vazut-o deja intr-unul din posturile mele, sau Suzuki Jimny. Preturile la acea vreme erau de 45 € pe zi pentru Hyundai si (parca) 60 € pe zi pentru Suzuki. In general e bine sa iei masini mici si cat mai multe zile pentru ca pretul e mai mic. Si daca a mai trecut un an, e posibil sa-si fi innoit si parcul de masini. Poate gasiti si alte modele, dar obligatproi masini mici.O sa vedeti si voi asta, doar uitandu-va la pret. Daca vrei parerea mea, acum daca m-as intoarce in Creta, masina pe care as inchiria-o ar fi Suzuki.
    Ca si recomandari, mai mult decat am scris in posturile mele, nu cred ca mai am ce spune. Vezi in partea dreapta a blogului meu acolo unde scrie “Tag Cloud”? Da un click pe “Creta” si ti se vor deschide toate articolele mele legate de Creta (“De vizitat in Creta – Part 1,2,3, Peripetiile si inca doua articole, unul despre Bescomtur, celalalt despre hotelul la care am stat).
    Daca te mai pot ajuta cu ceva, scrie-mi fara probleme.
    Oricum astept impresii dupa ce va intoarcceti.. 🙂
    Petrecere frumoasa si mult soare!

  5. @Aida, am uitat si e vital. 🙂 HARTA, BANI IN BUZUNAR si BENZINA/MOTORINA IN MASINA. Asigurati-va ca benzina din rezervor va ajunge pentru acea zi, iar seara cand va intoarceti, realimentati pentru a doua zi. Grecii sunt extrem de imprevizibili cand vine vorba de greve.

Leave a Reply