Posted on Jun 4, 2009 in Film | 1 comment

Ce se mai intampla pe la TIFF 2009

logotiff2009

Destul de multe. Ca de aia e festival de film.

In primul rand trebuie sa stiti ca domnului Dan Pita ii va fi decernat Premiul pentru Intreaga Cariera. Si cam merita omul asta asa ceva, nu credeti? Decernarea se va face in cadrul Galei de Inchidere a TIFF ce va avea loc pe 6 Iunie. Mai mult, ca un omagiu adus regizorului Dan Pita, astazi (4 Iunie) incepand cu ora 21.00 va putea fi vizionat filmul Concurs, film ce prezinta o critica puternica la adresa comunismului. Tot in cadrul sectiunii 3×3, pe langa filmul Concurs, veti mai putea viziona si alte doua filme extraordinare si care si-au pus amprenta in cinematografia romaneasca si nu numai. Primul este Pas in doi, iar cel de al doilea este Hotel de Lux, film ce a fost distins in 1993 cu Leul de Argint la Festivalul Cinematografic de la Venetia. Si tot in cadrul sectiunii 3×3, alaturi de regizorul Dan Pita, vor mai fi omagiate inca doua nume importante din cinematografie: Jim Jarmusch şi Mika Kaurismaki.

Si daca tot am vorbit de cei doi mari regizori, aflati ca astazi (4 Iunie), ora 23.00 la Cinematograful Republica veti putea viziona filmul Night on Earth in regia lui Jim Jarmusch si in care ii veti putea vedea in rolurile principale pe Winona Ryder şi Gena Rowlands. Cel de al doilea film este Helsinki Napoli All Night Long regia Mika Kaurismaki, un film cu un extraordinar umor nordic.

Continuam.

Moth este un om ca toti oamenii, dar care a facut inchisoare pentru o crima pe care nu a comis-o. Arestat chiar inaintea loviturii de stat din Bulgaria, acesta iese din inchisoare si face primii pasi intr-o lume din care nu prea face parte sii care este noua pentru el: totalitarismul anilor ’60. Pe Moth il puteti vedea in pelicula Zift, iar daca nu apucati sa-l vedeti azi (4 Iunie) de la ora 19.00, mai aveti o sansa Sambata 6 Iunie la ora 23.00, Cinematograful Republica.

Iubitorii de fotografie sunt invitati in perioada 4-8 Iunie la expozitia organizata de ATELIERPHOTON si intitulata Intimitatea in spatii publice. Lucrarile care pot fi vazute, poarta semnaturile Razvan Anghelache, Ovidiu Cincheza, Andreea Dobre, Mihai Marin, Elena Pascalau, Madalina Paunică, Cristian Plesea si altii.

Si cum nici o editie a Festivalului International de Film Transilvania nu poate trece fara parteneriatul cu Home Box Office si de aceasta data acestia sunt prezenti. Multe, extrem de multe filme sunt aduse si anul acesta de catre HBO. Intre acestea amintim doar cateva: Bernard and Dorris, film nominalizat la 10 premii Emmy si trei Globuri de Aur si in care ii veti putea vedea pe Ralph Fiennes si Susan Sarandon, apoi Apocalipsa dupa soferi, un film de Alexandru Solomon in care ne este prezentat traficul din Bucuresti sau filmul lui Tudor GiurgiuNunti, muzici si casete video” ce ne dezvaluie cam ce se intampla in spatele industriei fotografilor si cameramanilor de nunti din Romania.

Tot HBO ne aduce „Recount”, un film semnat Jay Roach si in care ii puteti vedea pe Kevin Spacey si Bob Balaban. In Recount sunt prezentate alegerile prezidentiale din Statele Unite in anul 2000, de altfel alegeri destul de controversate. Filmul a primit Globul de Aur pentru Cea mai buna actrita intr-un rol secundar si inca trei premii Emmy.

La final am lasat poate una din cele mai interesante pelicule ce merita vazuta si anume House of Saddam (Prabusirea Casei Saddam). Filmul trece putin de patru ore, patru ore in care veti putea vedea interviuri si imagini de arhiva inedite, toate legate bineinteles de Saddam Hussein. Este considerat de multi un „Must See” si va rula Duminica 7 Iunie incepand cu ora 12 la sala 7 Cinema City.

Cam asta-i pentru moment. In limita timpului de care dispun, o sa revin si cu un articol gen „A fost sau n-a fost” TIFF 2009 ? Asta ca sa-l citez pe Corneliu Porumboiu. 🙂

Sursa TIFFOne Response to “Ce se mai intampla pe la TIFF 2009”

  1. sorin says:

    bun bun..detalii peste detalii. As fi venit si eu dar e departe:D

Leave a Reply