Posted on Jul 16, 2012 in Inedit | 8 comments

Fire Fairies şi Dacioţii au plecat spre Mongolia

Atunci când am citit povestea lui Mihai Barbu spusă în Vând Kilometri, a fost ca un WOW… A fost ceva de genul „Dumnezeule… băiatul ăsta a avut mare curaj să facă aşa ceva…” Şi să fim sinceri… o călătorie până în Mongolia, de unul singur, doar cu o motocicletă, nu e chiar cel mai uşor lucru din lume… Nu ştiu… Mi-aş fi dorit să pot face şi eu o astfel de călătorie. Mi-aş fi dorit să fiu cu el. Mi-aş fi dorit să pot să-l ajut cumva (uneori). Da… cred că mi-aş fi dorit, în cele mai multe din cazuri, să fiu eu Mihai Barbu… 🙂 Cartea a rămas în bibliotecă, la loc de cinste (aş putea spune). Ce înseamnă „loc de cinste” ? Înseamnă că, undeva, cândva, o voi mai deschide… 🙂

A trecut timpul… Şi, la un moment dat, văd pe Twitter o „ciripeala” de la prietenul Cabral. Nu-mi aduc aminte exact ce scria fratele meu negru, dar tweet-ul lui conţinea cuvântul „Dacioţi” şi un link. Cum am ceva treabă cu maşinile, mi-a atras atenţia şi am dat un click. Ce-am găsit? Am găsit asta ! Şi am început să citesc… Şi am început să realizez că, oarecum, e aproximativ acelaşi lucru asemănător celui făcut de Mihai, numai că e pe patru roţi care „susţin” caroseria unei Dacii, iar scopul e cât se poate de caritabil.

Da… Sunt trei „nebuni”, trei nebuni frumoşi… Jules, Molo şi Nicu, împreună formând Daciotii. Ce încearcă băieţii ? Ceva de genul „free Willy”. Numai că e cât se poate de autohton… Şi se numeşte Free Mioriţa. Evident, maşina cu care pleacă în Mongolia, pentru că pleacă în Mongolia, e una la fel de autohtona: Dacia. Şi, daţi-mi voie să mă laud puţin (pot, pot, pot ? :D), Daciuţa lor se numeşte Mioriţa. De ce mă laud? Pentru că şi eu am contribuit la numele dat acesteia. Ei bine, nu vreţi să vedem ce vor face toţi 4 (cei 3 omuleţi împreună cu Daciuţa) ?

Păi haideţi să vedem… Iulian Angheluţă (Jules), Alexandru Molovata (Molo) şi Nicolae Stancu (Nicu) pleacă într-o aventură, după cum v-am zis, în Mongolia. Care ar fi scopul? Să arate că şi romanii pot duce la bun sfârşit un proiect sănătos. Şi deşi ei spun că „Mioriţa e doar o baladă”, eu vreau să-i asigur că Mioriţa nu-i doar o baladă… E ceva real şi se vede… 🙂 Ce mai vor să arate prin intermediul acestui proiect? Vor să atragă atenţia asupra copiilor orfani sau abandonaţi din Mongolia, dar nu uită nicio secundă copiii din România, copii care au nevoie şi de ei, dar şi de noi.

Unde vor ajuge bănuţii strânşi de ei? Exact acolo unde vă spuneam: în Mongolia şi în România. Mai exact, la Lotus Children’s Centre şi la Asociaţia Beneva – Paşi către Viaţă (sprijină Secţia de Oncologie Pediatrică a Spitalului Marie Curie din Bucureşti).

Cine sunt cei patru? Iulian? Fost publicitar. Alexandru? Fotograf la Jurnalul Naţional. Nicu? Biciclist şi corporatist. Dacia? Una berlina 1310 (an 2003), care, de altfel, e prima Dacie care ajunge până în Monglia în acest fel, prima Dacie care participă la acest raliu… Raliul umanitar Mongol Rally 2012.

Două luni. Atât va dura „expediţia” lor, vor străbate cam 15.000 de km şi vor trece prin 15 ţări: Cehia, Slovacia, Ungaria, România (da, pentru că pleacă din Praga), Bulgaria, Turcia, Georgia, Azerbaidjan, Turkmenistan, Ukbekistan, Tadjikistan, Kîrgîstan, Kazahstan, Rusia şi Mongolia, linia de finish fiind Ulan Bator, capitala Mongoliei. Peste ce mai trec? Peste niscaiva zone deşertice, Gobi fiind una dintre ele, apoi urmează Pamirul, unde se afla şi cea de a doua cea mai înaltă şosea din lume (peste 4.500 metri), urmând să vadă şi lacul Baikal, marea Aral şi marea Caspică.

Bun ! V-am spus pe scurt mai tot ce am citit şi văzut despre ce înseamnă Mongol Rally 2012 şi prin ce urmează să treacă Dacioţii. Şi cum stăteam eu aşa… într-un weekend, numa’ ce aflu că băieţii sunt invitaţi într-o emisiune televizată. Ei bine, tot atunci am aflat că nu sunt singurii români care pleacă în Mongolia. Alături de ei vor fi şi trei zăbăuce de fete. Pot spune din nou că am avut un şoc… Nu pentru că sunt şi alţi români prezenţi, ci pentru simplul fapt că sunt fete… 🙂 Da… 3 moţate simpatice rău, 3 moţate la care ţin tare mult: Andreea, Ramona şi Cristiana. Cum s-au „poreclit” ? Fire Fairies, ele formând şi prima echipă exclusiv feminină care va participa la cel mai mare raliu caritabil din lume.

Şi dacă mai sus nu v-am spus, nu este o cursă de viteză sau victorie. E o cursă pe cont propriu, fără vreo asistenţă tehnica sau medicală, fără maşini „de back-up”. Este doar o „cursă” grea, pe care toată lumea spera să o termine, o cursă prin intermediul căreia se strâng doar bani pentru a ajuta. Şi asemănător Dacioţilor, şi fetele Fire Fairies îşi vor îndrepta fondurile strânse tot către fundaţia Lotus Children’s Centre, fundaţie care are grijă de copii abandonaţi şi abuzaţi din Mongolia. Sigur… nu se limitează doar la asta, din fondurile strânse urmând a ajunge bănuţi şi pentru cauze mai apropiate de sufletele noastre, mai exact pentru a o ajuta pe Andra Bogoi. Plus că maşina lor (Renault Kangoo) va fi donată statului mongol.

Deci… cine-s moţatele? Andreea Tron, Ramona Enache şi Cristiana nu Cristina (da? Să fim bine înţeleşi… 🙂 ) Andreea? Studentă la arhitectură, din Slobozia, moţata care o să împlinească 23 de ani fix când va fi în Turkmenistan. Ramona? Tot arhitectură. Şi moldoveancă de-a mea :D. Nu-i place bicicleta, însă e cea mai bună prietenă cu volanul, iar scaunul din stânga „se mulează perfect pe fundul ei”. Hooo, bre… că nu eu zic, ea zice… :)) (şi o iubesc… pentru că nici ei nu-i place facebook-ul :D). Cristiana? Nu, nu e bibliotecara, însă se descrie ca fiind un şoarece de bibliotecă extrem de activ, un şoarece care dacă nu dansează cel puţin o dată pe săptămână, o ia pe câmpii. Are 26 de ani, e agent literar şi, în acelaşi timp, hedonistă. 🙂

Cum aşa… ?! Deci cum aşa… ?! Da, fraţilor… oamenii ăştia chiar pleacă în Mongolia. De fapt, au plecat chiar azi… Cam asta-i povestea lor… De ce-i apreciez ? În primul rând pentru ceea ce fac. Apoi, pe fiecare în parte, pentru că băieţii pleacă la bordul unei Dacii, iar fetele, deşi pleacă la volanul unui Renault Kangoo, sunt fete. Să nu înţelegeţi greşit, n-am nimic cu femeile la volan, dar 3 fete… ?! 15.000 de kilometri? Nu e simplu, credeţi-mă. De aceea, doamnelor, domnilor… da… voi 6… Plecăciuni şi jos pălăria !

O să fiu alături de ei în fiecare zi, o să urmăresc în fiecare zi dacă au mai scris ceva, fie că e twitter, fie că e facebook, o să stau cu sufletul la gură până în momentul în care vor ajunge în Mongolia şi se vor întoarce acasă. Şi aştept şi cărţile scrise după această experienţă. Cu autograf, da? Se aude, Andreea, Ramona, Cristiana, Jules, Molo, Nicu ? Că nu accept altfel… 🙂

Drum bun şi să aveţi grijă de voi !

PS: Pozele sunt “furate” cu “nerușinare” de aici și de aici. Să sperăm ca nu mă vor da în judecată… 😀8 Responses to “Fire Fairies şi Dacioţii au plecat spre Mongolia”

 1. […] fie pe cel al baietilor. Daca vi se pare prea mult de citit, am incercat eu sa “concluzionez” aici. Si daca vreti sa vedeti ce si cum se intampla (cat de cat) in timp real, urmariti pe langa […]

 2. Derma says:

  Superb! O sa fie o aventura incredibila. Sunt tare curios cum se descurca dacia in desert.

 3. Alis says:

  cartea lui Mihai Barbu e foarte misto, cam grea, la propiu vorbind, de fiecare data cand o caram dupa mine la munca ca s-o citesc in metrou, dar merita, merita, omu’ are un stil fantastic de a povesti. Acum asteptam povestea Daciotilor si a fetelor din Fire Fairies 😀

 4. Imperator says:

  Mai exista un al 3-lea echipaj cu participare romaneasca – sunt 2 fete, una din State, alta din Canada, dar masina e un Logan cumparat la mana a 2-a din Focsani 🙂

 5. de ce mongolia? says:

  nu inteleg de ce trebuie facute donatii in mongolia! oare nu mai sant orfelinate si azile de batrani in romania care sant in mare nevoie de un oricat de mic ajutor?
  A innebunit lupul!!!

Leave a Reply