Posted on Jul 7, 2013 in Campanii, Diverse | 1 comment

Când nimic nu te poate opri…

caravana_casper_florin_georgescu_1

Aţi avut momente în viaţă când aţi vrut să faceţi ceva şi v-aţi spus “nu… nu pot… nu am cum”? Sunt convins că da… Pentru că şi eu am avut… Şi ceva m-a oprit. Nu ştiu să spun dacă frica, teama… Dar ceva m-a oprit. Da, în cazul meu m-a oprit şi teama de penibil, cu toate că era doar teama mea, sau ceea ce gândeam eu… Ei bine, sunt oameni pe care nu-i opreşte nimic să ducă la bun sfârşit lucrurile pe care şi le-au pus în cap. Despre ei o să vă vorbesc astăzi… Şi despre Caravana CASPER.

Se făcea ca două echipe de biciclişti în tandem vor să parcurgă câte un traseu format din 28 de oraşe din România. Iar în acele 28 de localităţi, echipele vor demola un zid simbolic al dizabilităţii, vor încerca să arate ca desosebirile dintre noi sunt mult mai puţine decât asemănările, vor încerca să arate că, indiferent de dizabilităţile lor, oamenii pot fi OAMENI, se pot împlini profesional, social sau cum vreţi voi şi, aşa cum bine îmi spunea Florin Georgescu, că “trebuie să încetăm să mai construim ziduri care să ne separe şi să începem să construim punţi care să ne apropie”. 🙂

Pe 1 Iulie au pornit la drum cele două echipe, una din Baia Mare, cealaltă din Mediaş, iar în fiecare oraş în care se vor opri, la ora 11 se vor întâlni cu presa, autorităţile locale, cu organizaţiile non-guvernamentale, încercând să explice cam ce v-am scris şi eu mai sus. Şi sunt convins că vor reuşi…

Cine sunt OAMENII care formează cele două echipe? Patru la număr… Atâţia sunt. Primul este Florin Georgescu, cel despre care vă ziceam şi mai devreme. Florin este persoană cu deficit senzorial, este ciclist şi este cel care anul trecut a străbătut drumul până la Londra pentru a marca începutul Jocurilor Olimpice şi Paralimpice. Cel de al doilea este Arnold Csaba Butu, tot ciclist nevăzător, participant al Jocurilor Paralimpice de la Beijing şi participant la calificările pentru Jocurile Paralimpice din Brazilia.

Florin este ajutat de către Alexandru Răcănel, prietenul său şi cel care-l ajută în toate proiectele cicliste, iar Arnold o are “copilot” pe fiica sa, Andrea Butu, care, deşi are doar 18 ani, a hotărât că e momentul să-şi ajute tatăl în tot ceea ce vrea să facă. 🙂

Alături de ei sunt şi cei de la Asociaţia ASSOC Baia Mare, care sunt şi iniţiatorii acestui proiect. Poate o să vă întrebaţi, până la urmă, cum a apărut idea acestei campanii… Ei bine, exista un proiect care se numeşte “Servicii sociale integrate şi formare vocaţionala pentru persoane cu dizabilităţi”, iar în anul trei de proiect se desfăşoară o campanie naţională de sensibilizare în scopul schimbării atitudinii sociale privind persoanele cu dizabilităţi, în special în ceea ce priveşte potenţialul de ocupare. Până la urma, cam care ar fi ideea? Simplu: încercarea de sensibilizare a agenţilor economici şi a societăţii în general privind problematica integrării persoanelor cu dizabilităţi.

Cred că deja e clar de ce sloganul campaniei este “Dărâmăm ziduri pentru a construi punţi”… Pentru că a venit momentul în care e firesc să promovezi normalitatea ca atitudine în detrimentul dizabilității, nu?

Înainte de a încheia o să vă mai spun câteva cuvinte despre Florin Georgescu. Are 38 de ani, este absolvent al facultăţii de psihopedagogie din Bucureşti, este doctor în psihologie, a participat în ultimii trei ani trei ani la Marşul bicicliştilor, care presupune parcurgerea distanţei Bucureşti-Constanta. Este cel care, în încercarea de a strânge fonduri pentru o persoană care avea nevoie de transplant renal, a parcurs 1.200 km, pe ruta Bucuresti-Sighetu Marmaţiei, destinaţia fiind muzeul Memorialul Durerii. Împreună cu Alexandru, prietenul şi coechipierul său, deţin asociaţia numită TANDEM şi, în curând, asociaţia sportivă Tandem Arena, cu care doresc să promoveze sportul şi ca modalitate de integrare în societate a persoanelor cu dizabilităţi, unul dintre proiecte fiind si cel prin care doresc să doneze biciclete tandem liceelor de nevăzători din țară, încercând astfel să pună bazele paraciclismului din România.

August… August este lună în care se va termina această campanie, linia de finish fiind în Bucureşti, după aproximativ 1.500 kilometri parcurşi de fiecare echipaj. Dar sper să vă mai scriu până atunci, mai ales că Florin mi-a promis c-o să-mi pună la dispoziţie şi poze, dar şi filmuleţe de pe traseul pe care-l parcurg. 🙂

Şi, la final, nu pot spune decât atât: Mă plec! 🙂

PS: Să nu uit… Florin Georgescu este si cel care a stabilit recordul național de viteză pentru nevăzători… 180 km/h la bordul unui BMW Seria 1. 🙂



One Response to “Când nimic nu te poate opri…”

  1. Ovidiu says:

    Extraordinara initiativa, superba implicarea…felicitari participantilor!

Leave a Reply