Așa-i că din când în când vă mai uitați la paginile la care ați dat like în decursul timpului și ați avut un moment în care să vă întrebați „când Dumnezeu am dat eu like acestei pagini”? Eu am pățit-o și știu mulți care au pățit la fel. Ei, cam despre asta e articolul de azi. Despre promovarea unei pagini de Facebook prin intermediul Facebook. Da, aia cu bani. Și să încep povestea.
Săptămâna asta am făcut un test. Am vrut să văd ce se întâmplă cu o pagină de Facebook atunci când plătești pentru promovare. Și o să vă spun de la început că Facebook nu vă păcălește. Pentru banii pe care-i dați, Zuckerberg și băieții lui fac cu banii voștri exact ce vă spun. Nu mint cu absolut nimic. Numai că lucrurile nu stau chiar așa. Sau, mai bine spus, tu, în comparație cu ei, înțelegi altfel promovarea. 🙂
Bun! Mai întâi, după cum bine puteți vedea din prima imagine de mai jos, trebuie să-ți alegi un text care să te reprezinte, apoi domeniile de interes și țările unde dorești să fii promovat. Urmează pasul al doilea (imaginea 2), unde-ți alegi persoanele țintă (femei, bărbați sau ambii) și limitele de vârstă între care să se încadreze acei oameni.
Și, nu în cele din urmă, bugetul pe care ți-l permiți. Eu am ales un buget de 4 lei pe zi (cel mai mic fiind de 2 lei pe zi) și perioadă de promovare timp de 7 zile. Aici trebuie să știți că, în funcție de țările pe care ți le alegi, numărul de like-uri pe care ți-l promit cei de la Facebook poate crește sau poate scădea. În cazul meu, pentru cele 5 țări (România, Italia, Spania, Portugalia și Franța), ei mi-au promis între 2 și 8 like-uri în fiecare zi. Și s-au ținut de cuvânt. Am avut în fiecare zi undeva către maxim, adică 7-8 like-uri.
După cum bine vedeți în cea de a treia poză, după 7 zile de promovare sunt 60 de noi like-uri și 22,73 lei cheltuiți. Așadar, exact ce vă spuneam mai sus, s-au ținut de cuvânt.
Ei bine, după ce am stat și am analizat tot ce s-a întâmplat în aceste 7 zile, cred că pot să trag câteva concluzii. În primul rând, promovarea pe Facebook îți aduce cantitate și nu calitate (dar aici depinde și ce vrea fiecare). Omul pentru care am făcut acest text nu a vrut cantitate ci calitate. Ca să nu vă mai spun că nu a fost de acord de la început cu genul ăsta de promovare. 🙂
Și când spun că unii prin promovare vor calitate, mă refer la faptul că aceia își doresc pe pagina lor like-uri de la oameni interesați de acea pagină și de ce se întâmplă pe acea pagină de Facebook.
Nu știu… Poate a fost bugetul meu prea mic pentru perioada testată, dar ce mi-a adus mie Facebook pe pagină pe parcursul celor 7 zile?! Oameni care nu au nicio legătură cu „subiectul” în cauză, oameni cu conturi de FB nefolosite (pe care nu au scris niciodată nimic), oameni pe ale căror conturi, dacă te uiți, observi că au dat like la câteva mii de pagini și, nu în ultimul rând, oameni ale căror nume au ceva în comun cu numele proprietarului paginii la care au dat like (adică e același). Adică, mai pe înțelesul tuturor, din punctul meu de vedere, Facebook a luat cu arcanul niște oameni și “i-a făcut” să dea like.
Iar ca să nu avem “vorbe la proces”, din cei aproximativ 60 de oameni care au dat like, doar vreo 4-5 au dat like și conținutului paginii respective și nu doar paginii. Și aici mă refer la postările de pe pagină.
În concluzie, promovarea plătită pe Facebook nu e mare sfârâială. Așa cum spuneam, îți aduce cantitate și nu calitate. Acum depinde de fiecare. Daca vrei o pagină care “să dea bine” pentru că are niște mii de like-uri, îți recomand un buget de vreo 20-30 de lei pe zi și o perioadă de cel puțin o lună. Îți aduce FB like-uri de nu poți șă le duci. În schimb, dacă vrei calitate în ceea ce privește like-urile pe pagina ta, uită de promovarea plătită de Facebook și “mută-te la altă masă”. Încearcă altceva. 🙂
Analizați, cântăriți și vedeți ce vi se potrivește mai bine!