Posted on Nov 7, 2010 in Blog, Blogger, Evenimente | 3 comments

A fost How To Web 2010

Cred ca toata lumea e constienta ca pentru a fi un sofer bun ai nevoie de mai multe lucruri. Sigur ca indemanarea este unul din elemente principale, dar din punctul meu de vedere si instructorul isi lasa amprenta. Si chiar daca o sa ma contraziceti, exista instructori foarte buni, asa cum exista si instructori mai putin buni. Instructori care nu pun accent pe diverse chestii, considerand ca exista lucruri mai importante. Ei bine, la How to Web am avut parte doar de instructori din prima categorie, cei de la care ai ce invata, cei care au reusit in lumea asta 2.0 (si nu numai) si de la care clar trebuie sa-ti iei notite. Cat mai multe notite. Asta in cazul in care vrei un permis sa poti circula in Web. 🙂

O sa va povestesc pe scurt cam despre ce a vorbit fiecare. Au fost foarte multe informatii, dar nici nu vreau sa fac un articol de cateva zeci de pagini, deci o sa fie esenta. Primul dintre cei care au luat cuvantul a fost Ramu Yalamanchi, pentru cei care nu stiu, fondatorul Hi5, care ne-a vorbit despre cum ar trebui sa arate viitorul in viziunea unui antreprenor si despre felul in care trebuie sa alegem ce e mai bun din oportunitatile internetului. In viziunea lui exista mai multe lucruri despre care trebuie sa tii cont. Principalul ar fi sa nu cauti doar averea, pentru ca obligatoriu nu vei reusi. Trebuie sa pui pasiune in tot ce faci, astfel ca tu si echipa sa ajungeti la rezultatele pe care vi le doriti. Cum ar trebui sa incepeti? Simplu: testeaza piata, vezi nevoile, produsul la care te-ai gandit trebuie obligatoriu sa fie dorit de clienti si fii cat se poate de persistent in ceea ce vrei sa faci. Oh, da…cata dreptate are, nici nu va imaginati. Eu, pentru mine, sunt cel mai bun exemplu. 🙂

Urmatorul pe lista a fost Bostjan Spetici, omul care ne-a spus cam care ar fi cifrele cand vine vorba de blogging. Cati dintre oameni si-au pus oare intrebarea asta vreodata? El e unul dintre cei care a facut-o. Problema e ca nimeni, niciodata nu va reusi sa faca o statistica exacta. Cat e de mare blogosfera? La fel, nimeni nu stie. Google cica lucreaza la asta. Nu c-as fi vreu expert, dar ii asigur ca nu vor afla vreun rezultat exact. Niciodata. Se vorbeste totusi ca ar fi aproximativ 300 milioane de bloguri in lume. Dintre acestea, vreo 30 de milioane sunt doar in SUA. Tot o cifra aproximativa ar fi data si pentru platforma Blogger.com: 8.2 milioane de vizitatori. Astea era in cazul in care va bate gandul sa incercati sa va dati seama despre marimea blogosferei analizand traficul. Oricum, concluzia lui Bostjan a fost una: nu credeti pe nimeni atunci cand va spune cam cum sta cu traficul.

A urmat prezentarea celor 6 finalisti Startup Challenge, facuta de catre Raluca Georgescu de la Wembrio, a . Ordinea a fost urmatoarea: Axiologic reprezentata de Sinica Alboaie, eDiplomas reprezentata de Eduard Tric, FlairBuilder reprezentat de Cristian Pascu, QRKY reprezentat de Nicholas Holzherr si Simon McCann, Spike Press reprezentat de Calin Don si Squeeqly reprezentat de Alexandru Rada.

Urca pe scena Patrick de Laive initiatorul The Next Web, dar si cofondator TwitterCounter, Feest.je si Paydro. Prezentarea lui a fost despre viitorul LBS (location based services), despre cum a ajuns Foursquare sa fie un succes, despre faptul ca in maxim 9 luni va exista o aplicatie de mobil prin intermediul careia vei putea face plati pentru diverse servicii, totul functionand pe sistemul Location Based Applications.

O sa va cer mii de scuze, dar despre prezentarea lui Yves Tyrode n-o sa scriu foarte multe, pentru ca nu am reusit sa stau la toata. Si doar Chinezu e de vina, pentru ca s-a apucat el scrie pe twitter ca Yves vorbeste cum vorbeste Steve Martin in filmul Pink Panther. Nu stiti cum? Uite asa. 😆 Si din cand in cand imi repeta tandru la ureche „hamburger”. Am rezistat eroic la prima, pentru ca la a doua am iesit din sala ca sa pot rade mai bine. Imi dadeau lacrimile. 🙂 Totusi nu este un om pe care sa-l ignoram. Yves Tyrode este vicepresedinte Orange. In mare parte a vorbit despre Orange, despre aplicatiile Orange, despre faptul ca exista aproximativ 20 de milioane de descarcari Java in Orange World si despre multe alte servicii si aplicatii.

Inainte de recreati mare, a vorbit unul dintre (probabil) cei mai asteptati oameni: Chris Heilmann de la Yahoo. Omu’ ne-a vorbit despre An open web for all, iar prezentarea lui o gasiti aici. Si merita vazuta.

Mai pe scurt, Christian ne-a invatat cum stau treburile daca vrei sa ai succes. Si daca o sa cititi mai jos, o sa realizati ca tot ce spune el nu trebuie aplicat strict pentru online. Se poate aplica fara probleme si in viata de zi cu zi. Mai intai trebuie sa ai idei foarte bune. Daca vrei sa incepi un proiect, gaseste-ti oameni care se pricep bine la dezvoltare. Fa in asa fel incat sa fii gasit de oamenii care au nevoie de produsul tau. Invata ca niciodata nu vei putea face totul singur. Ai nevoie de ajutor. Si ai nevoie de oameni foarte buni, pe care te poti baza.

Katy Turner a vorbit ca un adevarat profesor. Asa cum spunea si chinezu, ca-n carte, nene. Si noi ne-am luat frumos notite. In mare parte, Katy ne-a explicat despre ce trebuie facut in momentul in care ai o aplicatie bestiala si tot ce-ti mai trebuie, sunt clientii. Simplu de zis, greu de facut, nu? Dar tinand cont de faptul ca aplicatia ta e perfecta, clientii vor curge. Sigur, vor curge, dar doar in anumite conditii. Intre acestea: intr-o piata plina totul tine de cum se face diferentierea, nu ai nevoie doar de tehnologie, iar tehnologia nu inseamna nimic fara clienti. Gaseste o descriere nu foarte complicata pentru produsul tau, iar in momentul in care vei gasi care sunt principalele atribute pentru brand-ul tau, lucrurile de baza le poti face chiar tu, fara ajutor. Si poate cel mai important aspect, imaginea Imaginea e totul.

Din nou despre aplicatiile mobile de succes. De aceasta data vorbitorul a fost Luka Abrus. Secretul? Nimic mai simplu din punctul lui de vedere. Exista cativa factori cheie pentru a strange o comunitate se succes: continutul, informatia, folosirea locatiilor si a hartilor, gasirea unor noi canale de comunicatie cu clientii, ofera-le lucruri interesante, ofera-le recompense, fa-i sa se gandeasca la tine continuu. Invata de la altii care au reusit (Facebook, Foursquare). Simplu, huh? 🙂

Inca o mica pauza (daca o putem numi asa) cu un seminar moderat de catre Victor Kapra, invitati fiind Alexandru Costin, Alexandre Amajeanu, Alexis Bonte si Mark Randall, un seminar la care s-a discutat despre cum sa dezvolti o afacere de succes, acest lucru fiind posibil prin diverse strategii. Una peste alta, ideile principale sunt urmatoarele: in primul rand fa ceea ce-ti place. Daca tie iti place, iar celorlalti nu, macar unul tot e fericit. Incepe sa cunosti oameni noi. Daca stai in casa, nu vine nimeni sa „dea mana” cu tine. Fii pregatit sa stii exact cand trebuie sa faci un exit, daca nu, cu siguranta vei avea probleme.

Alex Hoye CEO la Latitude ne-a vorbit despre cei 5 mari pasi pentru a contrui un “investable start-up business”, pasii fiind urmatorii:
– change A world (nu intreaga lume),
– build capability (arata ca poti face bani folosindu-te de echipa, tehnologie, contacte, vanzari si carisma),
– generate traction,
– communicate well (foloseste-te de teaser-uri bune, de prezentari de maxim 10 pagini. Ai la dispozitie 1 minut sa captezi atentia investitorilor si 30 de minute ca sa fie ai tai)
– dedicate (da tot ce poti. E un maraton si in acelasi timp un sprint)

Ultimul in prima zi de How to Web a fost Alex Van Someren, antreprenor si specialist IT, software, hardware si tot ce mai vreti voi, CEO nChiper si omul cu 2 IPO listate la bursa londoneza. Deci nu prea avem ce comenta. Nu stiu ce sa va spun, pentru ca povestea lui e foarte frumoasa si adevarata. L-am urmarit cu mare atentie, iar ceea ce mi-a ramas in cap este atat: succesul poate veni doar daca muncesti mult si ai parte de colegi inteligenti care sunt alaturi de tine. Dar si norocul are un cuvant de spus. Punct.

Si ca sa nu trec peste prima zi fara sa trag o concluzie, iata: Take it easy! Cu pasi mici. Nu doar aici, dar in viata in general. Asta daca nu vrei sa te izbesti cu fruntea-n zid.

Cea de a doua zi a inceput cu prezentarea facuta de Reshma Sohoni, CEO Seedcamp, o fata mult prea draguta si de la care ai ce invata, care in prima faza ne-a explicat cu ce se mananca Seedcamp, care este tinta lor, unde vor sa ajunga. Pana in acest moment, Seedcamp a investit in 33 de companii, doua din ele fiind in Romania (Brainient si Ubervu). Alaturi de multe altele, a tras si o concluzie interesanta spunand ca pentru a incepe o afacere, costurile sunt de 10 ori mai mici decat erau acum 5 ani. Apoi a enumerat ce trebuie si ce nu trebuie sa faci cand te apuci de un proiect. Obligatoriu trebuie sa fii si comercial, nu doar tehnic, trebuie sa fii pozitiv in gandire si sa mergi exact acolo unde sunt si oportunitatile de care ai nevoie. Si obligatoriu nu trebuie sa te temi sa gandesti BIG. Mai exista trei elemente de care trebuie sa te agati: pasiunea, felul de a gandi al clientului si finalitatea proiectului.

Daca tot vorbeam de Brainient, pe scena a urcat Emi Gal, castigator Seedcamp 2009, antreprenor si blogger. Omu’ ne-a vorbit despre „inapoi in viitorul televiziunilor”, spunand ca urmatorii 10 ani vor fi cruciali pentru ce inseamna „the new TV”. Ei bine, noul TV va insemna „ceea ce vreau sa vad”, nu „ceea ce este transmis”. Si daca n-ati aflat pana acum, viitorul va fi scris de Apple TV, Google TV si altele de genul asta.

La fel ca si Emi Gal, Kris Hiiemaa este castigator Seedcamp 2009, este CEO Erply si este specialist software in tot ce tine de documente contabile si alte „nimicuri” de genul asta, cu o bogata experienta in bazele de date. Tema lui a fost despre cum sa faci in asa fel incat sa ai o sansa cu afacerea ta la nivel international. Si spre deosebire de altii, omul asta are alta gandire. Pentru el totul se rezuma la a face bani, a avea un viitor mai bun si a conduce lumea. Daca vrei si tu, stii ce trebuie sa faci? Mai pe intelesul tuturor, n-ai mama, n-ai tata, n-ai familie, n-ai nimic. „N-AI VIATA! Munceste sau du-te acasa!” Si nu uita: investitorii sunt prietenii tai cei mai buni, dar trebuie sa stii sa faci in asa fel incat sa le placi. 🙂

Deoarece am fost plecat la un alt eveniment, n-o sa pot scrie despre Felix Peterson si Building the urban operating system, despre Mark Randall de la Adobe si al sau discurs despre Three Clever Tricks to Triple Your Startup’s Chance of Success, despre Vladimir Oane de la Ubervu (pe care imi pare sincer rau ca l-am pierdut) si How to get real: applying customer development in real life si despre Laurent Feral Pierssens de la Silentale, cu Bootstrapping: what matters, what doesn’t. Nu mi-am notat si ideile mele, deci n-am ce sa va spun. 🙂

Insa am revenit exact cand Giles Hawkins ne prezenta cum e cu „za dacs cam from za tracs”…ba nu… asta era din alta piesa. 🙂 Omul ne vorbea despre cum trebuie sa faci un startup pentru a primi investitii, pentru ca de cele mai multe ori, in prima faza investitorii spun „nu”. De aceea, mare grija la doua lucruri: angajatii si dreptul de proprietate asupra companiei sau preoiectelor create de companie.

Inca un Panel, de aceasta data despre Finantarea companiei, cu Cristina Alexandru ca moderator, Ondrej Bartos, Katy Turner, Marius Ghenea si Alexandre Almajeanu. S-a vorbit despre tehnologie, despre investitii, despre afaceri pe care daca vrei le poti face la nivel mondial, despre ambitie, despre munca si despre multe alte chestii pe care trebuie sa le faci daca vrei sa ai succes.

In final, Raluga Georgescu a prezentat care sunt castigatorii competitiei Startup. In ordinea inversa de pe tricouri, au fost: locul III Spikepress, locul II FlairBuilder (felicitari, Cristi! Ma bucur pentru tine :)) si locul I Squeegly.

Cam asta a fost How To Web 2010. Un eveniment interesant, un eveniment cu vorbitori deosebiti, unde am cunoscut oameni deosebiti, un maraton obositor, dar care mi-a placut foarte mult si pentru care trebuie sa ii multumesc Chinezului. Multumesc, Chinezule! 🙂

Nu am cum sa nu-i felicit pe organizatori, pentru ca totul a fost perfect. Pe toti. Dar cum dintre ei am avut ocazia sa stau la palavre doar cu doi, trebuie sa-i mentionez: Ioana Anescu (doamnele primele :)) si Bogdan Iordache. Felicitari, oameni buni. Bravo!

Nu stiu… Poate au scris multi despre eveniment. Dupa cateva ore bune de scris si de cautat link-uri, n-am mai avut rabdarea necesara sa-i caut si sa-i mentionez pe toti care au facut-o. Insa in dreapta si stanga mea s-a scris la greu. Cei doi oameni de la care, recunosc, am mai furat din idei (pentru ca nu puteam tine minte tot) si langa care am stat, sunt Andra Zaharia care a facut liveblogging pentru Bobby Voicu, si Chinezu care a facut liveblogging pentru Chinezu. Andra a scris cat se poate de serios, Chini a scris cat se poate de neserios, dar merita citit. 😆 Oricum, la ei gasiti pas cu pas tot ce s-a intamplat. Si nu vreau sa ma laud, dar i-am ajutat si eu. Le-am mai dat cate un link din cand in cand si le-am si cantat, asa de sustinere. 🙂 Legat de abilitatile mele in materie de muzica, Andrei i-a placut sincer, iar Zulufatu’ a fost „in delir”. 😀

Multumesc tuturor si imi doresc sa mai pot participa la astfel de evenimente, unde nu ai decat de invatat.

Later edit: Dap…m-a tras de atentie si bine a facut. Pentru ca el e omul care a facut live streaming la How To Web. Si multi amici au urmarit ce se intampla la eveniment, multumita lui adspedia. Scuzati, maestre. 🙂



3 Responses to “A fost How To Web 2010”

  1. adspedia says:

    Vezi ca era un twitterist cu top tweets despre #howtoweb pe care l-ai uitat :))))

  2. […] admiratia si respectul pentru acea persoana. Cu ceva timp in urma am avut onoarea de a participa la How to Web. Acolo am cunoscut multe persoane demne de admirat si de mentionat. Mult prea multe pentru a le […]

  3. […] Am fost la How to Web Multumita Zulufatului, am ajuns la How to Web, un eveniment pe care cei din online nu ar trebui sa-l rateze vreodata. Macar o data. Si aici am intalnit oameni minunati si m-am vazut cu oameni cu care interactionam […]

  4. […] pe care l-am cunoscut online cu mult timp în urmă, același om pe care l-am cunoscut offline la How To Web și omul care pune umărul și face ceva frumos cu Redescoperă România. O cunoașteți? Bine. E […]

Leave a Reply