Înainte de a vă spune ce puteți face în prima zi în care ajungeți în Lisabona o să le mulțumesc fetelor de la agenția de turism care ne-au ajutat la alegerea cazării și biletelor de avion și de această dată, ca de fiecare an de ceva vreme încoace, Agenția este Travel Mama, iar fetele se numesc Cristina Suciu și Veronica Cranta. Atunci când vreți să plecați în orice vacanță, indiferent dacă vorbim de România sau străinătate, apelați fără nici cea mai mică problemă la ele. O să găsească exact ce se pliază perfect pe bugetul pe care-l aveți voi pentru acea călătorie.
Bun! Așadar, Lisabona! Despre ce vă scriu azi? Câteva informații generale despre prețuri, tarife, intrări la muzee, ce se poate vizita, ce și unde se poate mânca și mai tot despre transportul lor în comun. A, și ce ai putea face în prima zi pentru a te acomoda cu locul, unde e situat pe hartă hotelul în care stai, ce găsești în împrejurimi la ce distanță e situat de punctele principale de atracție etc.
N-o să vă dau nici un preț legat de biletele de avion sau de cazare. Aici totul e în funcție de bugetul fiecăruia, de perioada din an în care plecați, unde vreți să stați, cu ce companie aeriană vreți să zburați. Vă pot spune doar că o vacanță la Lisabona, deși nu pare, poate fi mai ieftină decât una la bulgari, greci sau turci, bineînțeles dacă nu doriți să stați pe un șezlong, la 4-5 stele și să faceți plajă 2 săptămâni. Și vă mai pot spune că, dacă sunteți din provincie și avionul vostru către destinație pleacă din București, un avion Iași-București, Timișoara-București etc, vă poate costa cât un bilet de tren sau chiar mai jos. 🙂
Ok. Am ajuns, ne-am cazat, să începem. Ca să ne înțelegem de la bun început , eu sunt genul de călător care nu preferă circuitele lor, indiferent de ce țară vorbim. Și mă refer la cele cu autobuzele roșii, verzi, albastre, galbene, așa-zisele Sight Seeing Tours. Nu! Eu sunt genul de om care, pentru a vedea cât mai mult din țara în care se află, poate face și 25-30 km pe zi fără probleme.
Să vă dau și câteva prețuri pentru început. Sfatul meu (eu așa am făcut de fiecare dată în momentul în care am ajuns pentru prima oară într-o țară pe care n-am mai vizitat-o) atunci când aterizați, spre hotel luați un taxi. Nu încercați metrou, autobuze etc. Ok, dacă știți și mai ales dacă ajungeți acolo dimineața, nu e vreo problemă. Dar dacă ajungeți pe seară eu zic că n-are rost pentru câțiva euro în plus să ajungeți prin alte zone ale orașului. Pe mine m-a costat drumul aeroport-hotel 23 euro.
Și, dacă tot am ajuns la transport, să continui. O călătorie cu un autobuz în Lisabona este 1.8 euro (depinde și în ce zonă te afli și depinde anume unde vrei să mergi). Una cu metroul este 1.4 euro.Traversarea fluviului Tejo/Taho/Tagus costă 1.2 euro. Dar, de exemplu, dacă îți iei o călătorie cu autobuzul dus-întors, prețul per total bilet nu este 3.6 euro ci doar 2 euro. Să vă mai dau un exemplu. Am fost să vedem Sintra (cu renumitele sale palate) și Cabo da Roca (cel mai vestic punct al Europei și locul unde începe Atlanticul). Trenul până în Sintra ar fi costat 3.5 euro de persoană. Ca să vezi cel puțin un castel, fără a urca pe jos, trebuie să iei un autobuz care costă în jur de 2 euro. Apoi, ca să vezi și Cabo da Roca, trebuie să iei un autocar, care costă 5 euro. La un calcul simplu ar fi ieșit așa: 3.5 + 2 + 5 = 10.5 euro/persoană x 2 persoane = 21 euro. Ținând cont că trebuie să te și întorci în Lisabona, mai înmulțești cu 2, deci am fi ajuns la un total de 42 euro pentru două persoane. Plus ce ai mai fi cheltuit în Lisabona pentru a ajunge al hotel (taxi/metrou/autobuz etc) ar fi fost undeva la 50 de euro pentru întreaga zi pentru transport. Dar iată ce am descoperit la gara de unde am luat trenul.
Vedeți voi cardul din poză? Costă 0.5 euro. Nu-l aruncați, pentru că este reîncărcabil și, dacă mai aveți nevoie, trebui să mai scoateți din buzunar alți 50 de eurocenți. Ei bine, cu ajutorul acestui card, cu doar 15 euro de persoană, poți merge cu orice mijloc de transport în comun (tren/tramvai/metrou/vaporaș) începând cu ora 06 am a acelei zile, până la 00 am a zilei următoare, îndiferent de câte drumuri vrei să faci. Nouă ni s-a părut o chestie destul de utilă ținând cont că în acea zi am folosit din plin transportul în comun.
Ok. Haideți să vedem niștre prețuri de la muzee. În primul rând țin să vă spun că oriunde, dar absolut oriunde se poate fotografia și filma fără taxă, într-adevăr, în 99 % din cazuri fără bliț și fără trepied (știu că pereții au urechi, și sper că aud și muzeele din România?!). Apoi, țineți cont de faptul că lunea e închis mai pe la toate muzeele lor. Și avem cam așa: Turnul din Belem – 6 euro, Mănăstirea Jeronimos – 10 euro, Muzeul Caleștilor – 6 euro, Castelul Pena din Sintra – 6,5 euro, Gradina Zoologică – 19 euro, Acvariu – 14 euro, Muzeul Fado – 5 euro, Muzeul Gulbenkian – 5 euro, Periscopul din castelul Sao George – 7,5 euro, Muzeul Azulejo – 5 euro. Toat parcurile și grădinile din Lisabona sunt gratuite.
Știu, după atâta plimbare vi se face foame și sete, nu? 🙂 În funcie de unde alegeți să stați la masă, o supă poate costa de la 1 euro și până la cel mult 6 euro. Un felul 2, de la vreo 3-4 euro și până la un maxim 20 de euro. Dacă vreți un sandwich la Padaria Portuguesa, indiferent de ce e în el (porc, pui, creveți, somon) costă 3.20 euro. O bilă de înghețată (bilă însemnând la ei cam 3 linguri de înghețată) între 1 și 3 euro. O baghetă (pâine) 0,9 euro, un pahar cu vin de la 2 până la 5 euro, o bere de la 2 euro la 7 euro. Toate aceste prețuri pe care vi le-am zis nu sunt la restaurante de fițe. Sunt prețuri de la restaurante lor “normale”, să le spunem, iar prețurile cresc sau scad în funcție de cât de departe sau aproape sunteți de un centru al orașului, cum ar fi Rua Augusta.
Pot să vă dau exemplu și despre restaurante de fițe. Spre exemplu, dacă doriți să rezervați într-o seară o masă la un restaurant scumpișor (îi dau și numele, Nicola) unde se ascultă muzica Fado, treaba stă cam așa. Nu există bilet de intrare, insă… restaurantul are 3 zone: terasă exterioară, mese în interior și un subsol unde seara este acel concert Fado. Subsolul are doar 40 de locuri (de asta trebuie rezervare) fiecare persoană de la masă trebuie să consume de minim 35 de euro pe seară, iar pentru rezervare trebuie lăsată o garanție de 30 de euro pe care o veți primi înapoi când veniți la masă. Asta nu e tot. Prețurile din restaurantul de la subsol nu au nicio legătură cu cele de la restaurantul interior sau de la terasă. Este un meniu separat, iar prețurile sunt duble față de celelalte zone ale restaurantului. Și cu asta cred c-am spus tot. 🙂
Ce ar fi de vizitat în Lisabona? Pai cam ce am scris mai sus, dar revin zilele următoare cu articole pentru zilele în care am stat acolo și cam ce am făcut exact în fiecare dintre ele: Turnul din Belem, Mănăstirea Jeronimos, Muzeul Caleștilor, Sintra, Cabo da Roca, Gradina Zoologică, Acvariu, Muzeul Fado, Muzeul Gulbenkian, Periscopul din castelul Sao George, Muzeul Azulejo, Cartierele, Alfama, Bairro Alto, Baixa Chiado, Belem, Catedrala Se, Parcul Eduard al VII-lea, Mercado de Ribeira (nu neapărat de vizitat, dar măcar de mâncat :)) ) Parcul Națiunilor, Podul Vasco da Gama, Fatima, Sanctuarul Cristo Rei.
Și, pentru antrenament, știți ce ați putea face în prima zi? În primul rand luați-vă o hartă sau mergeți la un punct de informare unde le găsiți gratis! Ba nu! 3! O hartă mare a Lisabonei (cu absolut toate străduțele, cu rutele metroului și cu rutele autobuzelor, o hartă turistică sau ceea ce se numește Sight Seeing Tours, cu absolut toate punctele interesante de vizitat în Lisabona și in împrejurimi (muzee, palate, biserici, parcuri, gradina botanică, zoologică sau acvariu), și una unde toate aceste puncte de interes sunt marcate clar, adică Official Lisbon Plan. Apoi, așa cum vă spuneam și la începutul articolului, luați-o la pas de la hotel și vedeți ce găsiți prin împrejurimi. Nu știu… muzee, parcuri, magazine de cartier de unde vă puteți lua mărunțișuri de care aveți nevoie), de ce nu chiar vreo farmacie sau vreun spital (să nu fie nevoie), unde e metroul sau vreo stație de autobuz etc. Apoi opriți-vă la o terasă, stați la masă, beți un pahar cu vin, cu Ginginha (lichiorul lor de cireșe) sau o bere (Sagres sau Super Bock sunt berile lor) și bifați pe hartă cam tot ce ați găsit în zonă pentru a vedea exact pe unde vă aflați și ce ați putea face în zilele următoare.
Revin zilele următoare, așa cum v-am promis, cu programul nostru și ce am vizitat în fiecare zi. 🙂